svinharsborste-1
Det finns en produkt som alla borde ha – mer framförallt de som kör med alternativa metoder för rengöring av håret. En svinhårsborste!

Jag köpte min borste från Ekofrisören här i januari, 75 kronor kostade den och enligt frisören är den gjord av svinhårsborst. De här borsten tas tillvara vid slakt av den här speciella rasen av gris, alternativt ”skördas” från en levande gris. Jag tror säkerligen att det också finns grisuppfödare som dessutom är ekologiska och allt det som är intressant för oss ekonördar. Enligt Iris Hantverk som säljer en del av dessa borstar står det till så här:

”Borsten kommer från Kina och en speciell ras av svin som lever på gårdar på en höjd av ca 2500 meter. Det speciella klimat som råder i denna region (Sichuan/Himalaya) ger svinen det speciella tjocka hår som krävs för ändamålet. Det primära skälet för att hålla djuren är kött och efter slakt erhålls pälsen. Djuren slaktas alltså inte endast för borsten.”

svinharsborste-2Svinhårsborstar är bra då blodcirkulationen ökar, hudavlagringar, fett och damm borstas bort från hårbotten. Hudens naturliga sebum (fett) stryks ut på längderna där det hjälper till att smörja torra längder och ge glans. Musklerna i hårbotten stimuleras, som t.ex. gör att stråna reser sig och vi får s.k. ståpäls, det ger en märkbart ökad volym från botten.

Den här borsten som jag köpte är helt underbar, reder ut trassel och tovor och når ner i hårbotten och river. Lätt att göra ren också, även om det är svårt att få bort allt hår som fastnar i den.

Så om du är intresserad av en mer skonsam hårvård – investera i en riktig svinhårsborste! Akta dig för de med plastpiggar i dock!

English: Review of a brush with pig hair. Best for your hair!
_

Produkt: Svinhårsborste
Betyg: 5 av 5
Pris: Varierar, men 75 kr hos min frisör till 200 kr online.
Köpa igen: Ja
Inköpsställen: Ekofrisörer, hos ekobutiker online

 

Comments are closed.