28 november, 2023

Barnens Ö av P C Jersild

Nu har jag läst en riktig klassiker! Barnens Ö av P C Jersild från 1975. Jag vet att jag läste denna när jag var liten, men då begrep jag den inte alls. Men nu när jag läste den minns jag ingenting, läste jag verkligen denna eller var det en helt annan bok?

Nå, denna är ju som sagt en svensk klassiker i stil med Astrid Lindgrens böcker. Oh, de måste jag läsa också förresten, det vore kul. Fast det kanske vore bra högläsningsböcker för Nadine om något år. Iaf, Barnens Ö är kollot utanför Stockholm som bokens huvudperson Reine ska åka till över sommaren. Så blir det dock inte! Blott 10 år gammal bestämmer han sig för att leva livet på egen hand.

Hans mamma åker också bort över sommaren, så han har lägenheten för sig själv. Men maten tryter liksom pengarna. Men en bra karl reder sig själv eller?

Den här boken är verkligen konstig. Bra skriven, men helidiotisk berättelse och flera gånger blir man helt galen på Reine. Sedan är den en lite kul betraktelse över livet i Stockholm på 70-talet. Hur världsbilden var då menar jag. Har du denna i bokhyllan kan du ju alltid läsa den, lite kul med lite gamla böcker också!

Reine har bestämt sig. Han ska inte åka till Barnens ö. Han vill inte. Han har mycket att fundera över. Vem är hans farsa?
Om man ska fundera kan man inte vara på Barnens ö med en massa skränande ungar omkring sig. Reine tänker stanna hemma i stan istället. Bo ensam hela sommaren och klara sig själv.