20 maj, 2024

Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
(Jag lyckades recensera fel bok… Denna är det jag läst!) Dags för en recension som nog ingen missat, förutom jag då förstås! Äntligen har jag fått tillfälle att läsa denna.

Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson är boken som skakade om Sverige när den kom ut 2007. Den fick den vanliga människan att vända på förpackningarna och kräva produkter utan rader av E-nummer. Personligen är det ju några år sedan vi gick över till LCHF och jag äter aldrig färdigrätter, men matfusket är väldigt utbrett. Ner till minsta ren råvara – vad vi tror är ren alltså.

Matfusk är ju inget nytt tyvärr, det har alltid funnits en vilja att tjäna pengar och öka marginalerna. Om du kan dryga ut kaffet med annat kan du ju tjäna mer, om och brödet mals på ett sätt så det blir helt utarmat så får du väl tillsätta lite vitaminer och sånt. Varför accepterar vi detta?

Jag och Anders kommer börja utnyttja min personalrabatt på Ekolådan, from augusti kommer vi börja köpa mer ekologiskt och rent. Vi kommer inte heller köpa bröd från Hemköp, utan hellre sådant bakat hos Saltå Kvarn. Saltå Kvarn är ett av de få kvarnar som fortfarande använder en stenkvarn, vilket innebär att vetemjölket innehåller allt och inte bara en aning av vad det borde vara.

Läs denna men se om du hittar en nyare upplaga än den jag läste!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Fakta | ISBN: 9789170373893 | Sidor: 280

Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden. Men vad händer med livsmedlen innan de kommer in i våra kök?

Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider.

Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats och färgats med karamellfärg. Den äkta varan är så dyr att den njuts droppvis med pipett. Med författaren som personlig och engagerad guide berättas samtidigt industrimatens moderna historia. Om de välorganiserade kampanjer som fick motsträviga husmödrar att glömma hur riktig mat lagas och smakar. Boken innehåller även en uppslagsdel med ett 50-tal olika livsmedel.

Hur går fusket med dem till och var kan man hitta de oförvanskade alternativen? Här finns en karta med gårdsbutiker samt en säsongskalender över när man ska äta vad. Sist finns en praktisk guide till alla de 320 förvirrande E-numren. Hur framställs dessa kemikalier och kan de vara farliga för hälsan? Och hur manipulerar de våra smaklökar?

4 tankar på “Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson

  1. Har också läst alla hans böcker, och efter det är jag mycket noga med vad jag köper. Frukt o grönt köper jag i princip bara ekologiskt, kött också när det finns.

Kommentarer är stängda.