Ok, nu kommer något helt annorlunda mot vad jag brukar skriva om. Nämligen Sexuellt Överförbara Sjukdomar, SÖS skriver jag nedan.

Jag är inte en speciellt sexuell person men jag har haft några partners. Men jag har alltid varit noga med att skydda mig eftersom det är riktigt onödigt att få en SÖS när det är så enkelt att undvika det. Det enda som till 100% skyddar är kondomer, så se till att alltid använda det vid tillfälligt sex. Det är farligt att gå omkring och tro att allting går att bota numera. Många sjukdomar märks inte förrän det är försent och att bli steril tex pga Klamydia kanske inte är en så ”big deal” när man är 19, men mindre kul efter 30.

Själv har jag haft en SÖS, Kondylom, som tyvärr orsakat cellförändringar på livmodertappen och som jag behandlat med en konisering. Det är detta virus som man idag kan vaccinera sig emot, så har du en tonårsdotter som ännu inte debuterat – se till att vaccinera henne! Gardasil tror jag är det som rekommenderas.

Jag misstänker inte att jag har någon annan SÖS idag, jag har dock aldrig testat mig på en klinik för några andra. Så när jag såg att man kunde beställa ett Klamydiatest i mitt landsting, helt gratis och via webbsidan, bestämde jag mig för att testa. Tyvärr är det inte alla landsting som erbjuder detta, bara  Gävleborg, Skåne, Sörmland, Västra götaland,Västerbotten och Östergötland som sagt.

Vad är klamydia?

Klamydia är idag en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige och förekommer främst bland unga. Ny statistik visar på att allt fler smittas av klamydia, något man tror beror på att attityden till sex har förändrats och av den anledningen har användningen av kondomer minskat.

Klamydia orsakas av en bakterie vid namn Chlamydia trachomatis. Bakterien finns bland annat i urinröret och i slidan hos kvinnor. Det förekommer även att bakterien finns i ändtarm och/eller svalg.

Läs mer om Klamydia här!

Jag har ännu inte använt mitt test men ska göra det sen i veckan, därefter skickas det till ett labb som sedan ger besked efter nån vecka. Smärtfritt, diskret och snabbt! =)

Och för att klargöra, jag misstänker INTE att jag har Klamydia, jag är bara nyfiken och ville testa för att tipsa om det.

En annan intressant sida är Knullträdet.se. För trots att du kanske inte haft så många sexuellt kontakter, har de haft sexuella kontakter, som haft sexuella kontakter, som haft sexuella kontakter…. Läs mer där och börja skydda dig med kondom!

Okategoriserade