Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Arto Paasilinna tillhör de där författarna som alltid skriver böcker med en tvist. Det är förvisso ganska banala böcker, ganska uddlösa karaktärer som inte riktigt berör men – ändå en tvist. Även denna börjar i en dyster anda för att sedan utvecklas till en livsbejakande berättelse.

Kollektivt självmord av Arto Paasilinna handlar om den misslyckade direktör Rollonen, som på midsommarhelgen åker till sin sommarstuga för att ta sitt liv. Han har tänkt på det länge och nu är det dags. Han tar en promenad i området och kommer fram till en gammal ladubyggnad. Men hans planer avbryts av att överste Kemppainen redan är där, i samma ärende. Rollonen lyckas övertyga översten om att vänta med sina planer över helgen. De pratar och pratar och inser att de kan stötta varandra – och andra. De bestämmer sig därför för att annonsera efter andra självmördare och får 600 svar.

Till att börja med är de flesta fullt inställd på att ta sitt liv, då gärna i en kollektiv anda. De bestämmer sig för att åka runt i Finland i en hyrd buss, innan de får tag i en charterbussägare som också vill ända sitt liv. De reser till Nordkap för att köra över stupet – men ångrar sig! Livslusten börjar onekligen spira i bussen och se bestämmer sig för att åka ner till Schweiz istället…

Ja, en bok full med förvecklingar och vändningar, där du faktiskt hela tiden hålls på halster om vad som kommer hända. Kanske inte Paasilinnas bästa bok, men ganska underhållande ändå. Gillar du denna typ av humor och kanske är lite deppig, då kan detta vara en bok för dig!

Betyg: 3 av 5 | Genre: Humor | ISBN: 9789185251216 | Sidor: 259

Ödets nyckfulla spel gör att överste Kemppainen och direktör Rollonen stöter på varandra i en avsides belägen lada, dit de kommit för att ta sina liv. Efter en nattlig diskussion hittar de en mycket bättre lösn ing än att sluta livet med ett trist självmord i en gammal fallfärdig lada. Det finns säkert tjogtals självmordskandidater runt om i landet. Varför inte samla dem och genomföra historiens mest anmärkningsvärda kollektiva självmord? Det är startskottet till en halsbrytande resa i l yxbuss mot dödsriket, där jakten på den perfekta viloplatsen går från Finland, genom Nordnorge till södra Europa…