Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Om du är det minsta intresserad av skönhet, no’poo och miljön – eller någon av dem – borde du verkligen läsa den här boken! Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg av Katarina Johanssonkan vara 10-talets viktigaste bok och det tog mig alldeles för länge att fatta det.

Det här är ju ingen roman, så den är svår att återberätta. Men Katarina berättar på ett pedagogiskt och researchat sätt om alla de gifter och kemikalier som finns i våra hygienprodukter. Visste du exempelvis att ett ämne som kan vara förbjudet i båtfärg är tillåtet i kosmetika, detta eftersom olika myndigheter ger tillstånd. Att EU utarbetade ett lagförslag som hette REACH men som blev tandlöst efter att lobbyister från de stora företagen som Unilever och L’Oreal tagit reda på argument och sedan gnällt om hur mycket pengar de kommer förlora om vissa ämnen förbjuds.

Boken är full med exempel och går igenom produkter och ämnen så man dels fattar vidden av problemet och alternativa lösningar. Jag tycker nog att vi alla ska läsa den här, oavsett om vi vill börja med no’poo eller ej. Tänk själv vad du utsätter dina barn för när du använder babywipes och ftalater i leksaker etc. Detta är en mycket bra ingång till ämnet, sedan kan man läsa mer och göra grundligare research om man själv vill det. När du läst den kommer du vilja att alla du känner läser den också!

En solklar femma vad gäller betygsättning av innehållet och skrivförmågan. Dock finns det ju ingen berättelse att betygsätta så lite skevt blir det allt.

Jag har förresten skrivit tidigare om Katarina och den här boken, när hon var med i P3 Morgonpasset!

Betyg: 5 av 5 | Genre: Fakta | ISBN: 9789170376504 | Sidor: 253

Etthundratio (110) ton. Det är så mycket kosmetika och hudvårdsprodukter vi använder i Sverige. Varje dag. Krämer för händerna, tänderna, dagen, natten. Och »vi« är inte längre bara kvinnorna, utan även männen, barnen och bebisarna.

Vi färgar håret med giftiga och miljöfarliga ämnen och badar de allra minsta i badskum med starkt allergiframkallande ingredienser. Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och solkrämer som kan skada vårt DNA.

Det finns upp till 7 000 ämnen i våra allra vanligaste produkter. Även om inte alla är farliga vet vi väldigt lite om cocktaileffekten: vad som händer med oss eller naturen när flera ämnen blandas.

Förr i tiden pudrade man ansiktet vitt med blysmink för att bli vacker. Blyet förstörde tyvärr huden, fick håret att lossna, tandköttet att svullna och tänderna att svartna. Men är vi egentligen så mycket klokare idag?

I Badskumt bannar och manar Katarina Johansson oss till kritisk eftertanke. Det är dags för en ordentlig granskning av badrumsskåpet.

Comments are closed.