Nu fortsätter vi med tvättmetoder för oss som vill köra No’Poo utan schampo! Jag har tidigare berättat hur balsammetoden går till, du hittar det inlägget här!

Balsammetoden är jättebra! Håret blir rent, lent och återfuktat. MEN! Det tar en jävla tid, som jag skrev i inlägget tar massage och skölj 10 minuter totalt och det har man kanske bara tid med på helgen om man lever ett normalt liv med 9-5 jobb osv. Det kräver lite mer planering av sin tid, som tur är behöver man ju inte tvätta oftare än två dagar i veckan så kanske är tiden inte en faktor i längden.

Intresserad som jag är av alla sorters tvättmetoder snubblade jag snart över Rasullera. Leror rengör hår genom att suga upp fett. De kan t. ex. användas i schampo, torrschampo och hårinpackningar. I flytande preparat verkar de också lite förtjockande. Det finns massor med bra information om rasul på nätet, jag lägger länkar i slutet av denna text. Leran kommer från atlasbergen i Marocko och säljs helt utan några tillsatser.

Min rasullera köpte jag från Ekofrisören som finns här nere på Vårt Alternativ. Vårt Alternativ är en suverän plats där alla sorters alternativa behandlingsmetoder samlas under ett tak. Klangmassage, ekofrisör, och en himla massa ekomat och ekokosmetika. Är du någonsin i närheten av Norrköping är denna butik ett väldigt bra stopp! Här köpte jag iaf min lera för 60 kr för 500 gram. Den finns även på FRAM i Malmö har jag fått veta, samt på Govindas på Fridhemsplan i Stockholm. Den finns också online på Crearome (eller Kosmetikkompaniet som det heter nu).

Leran är inte bara för håret, utan även för rengöring av ansiktet och som mask. Mycket effektiv, även om jag tycker att masken blev lite väl kliig efter bara ett tag. Men den ska vara bra mot akne och andra orenheter så absolut värd att prova. Jag använde en mindre burk, tog 1 dl lera (pulver) och sedan 2 dl vatten. Vill man ha den mindre eller mer rinnig lägger man till mer lera eller mer vatten. Om du gjort för mycket som sedan torkat i burken är det bara att lägga till mer vatten. På bilden nedan ser ni hur min lera blev och hur den konsistensen är, inte så blöt att den direkt samlar ihop sig igen alltså. Och så jag med finnar och allt som tvättar ansiktet.

När jag sedan tvättar håret har jag tagit en liten klick lera, kletat in över hela håret två gånger. Fördelen är att det går fort att skölja ut. Tyvärr blir håret aningens torrt och statiskt, men det blir bättre med balsam. Se bara till att skölja ut den ordentligt och använda balsam utan silikoner. Men jag tror att man ska undvika att tvätta håret med lera alltför ofta, kanske max en gång i veckan eller varannan och hålla sig till balsammetoden eller någon annan metod resten av tiden.

Så här står det på NoPoo.se om Rasullera:

  • 1 del rasullera
  • 1 del vatten

Rasullera är en mineralrik lera med naturliga sapoiner, som kan användas till att tvätta både hår och hud. Den finns både i kakform och i pulverform.

Oavsett formen blandas den med vatten till en krämig massa (lera på bit tar lite längre stund att lösa upp). Fördela leran i håret, massera och skölj ordentligt, alternativt tvätta kropp/ansikte med den precis som med tvål.

Blandar du för stor sats kan du låta det överblivna torka in och sedan blöta det vid nästa användning.

Hållbarhet: Lång

Läs gärna mer om rasullera här på dessa sidor:

  1. Intressant! Men kanske lite uttorkande ja. Är nyfiken på andra alternativ till balsammetoden, om du är på gång med mer tips? :D

Comments are closed.