För att ni ska förstå varför man ska köra No’Poo på håret måste vi förstå hur håret är uppbyggt. Jag är ingen expert på hår eller på No’Poo, men jag ska försöka sammanställa information från olika källor och är det något du vill tillägga eller påpeka är det bara att kommentera!

Håret är uppbyggt av keratin, samma material som naglarna. I normala fall har en människa cirka 80 000 – 160 000 hårstrån över hårbotten och oftast tappar man upp till 100 stycken per dag. Genomsnittligt arbetar 85 % av alla hårsäckar medan 15 % vilar. Håret på huvudet växer ca 1 cm i månaden eller 0,33 mm per dag. När håret lämnar hårsäcken är det ett dött materia som du inte kan läka skador på. Håret består av lager och det yttersta består av fjäll. När de ligger ner slätt är ditt hår lent och trasslar inte, men använder du shampo med sulfater reser sig fjällen och håret blir trassligt. De flesta av oss använder här balsam eller framförallt silikoner för att få håret mindre trassligt.

Här har jag lånat bilder från Health & Science, där bloggskribenten Martina har fotat sitt hår genom ett svep-elektronmikroskop. Bilderna är upförstorade 30 000-50 000 gånger och visar exakt hur håret ser ut. Först en bild på hur ett friskt hår ser ut, där fjällen ligger slätt:

Bild från Health & Science, healthyprawn.blogspot.se

Enligt Martina är detta bilder tagna efter att hon kört balsammetoden en längre period. Men bilderna nedan är efter att hon slarvat ett tag med vanligt shampo, ser inte så kul ut. Fjällen står rakt upp och topparna är kluvna och trasslar ihop sig:

Bild från Health & Science, healthyprawn.blogspot.se

Bild från Health & Science, healthyprawn.blogspot.se

 

Ok, då vet du hur håret ska se ut och hur det kan se ut efter att man tvättat det med shampo. Många shampon innehåller sulfater, de vanligaste heter sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES), här används SLS som samlingsnamn. Dessa är starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten. När du tvättar håret med sulfater blir det uttorkat och du måste ersätta detta med kemikalier, såsom silikoner som lägger sig som en hinna runt hårstråt. När ditt hår blir uttorkat bildas sebum som är till för att skydda hårbotten och hårstråt och ditt hår ser fett ut. Vilket leder till att du återigen tvättar håret med ett shampo med sulfater och ett balsam med silikoner och så kör vi samma dans ett varv till. Genom att tvätta håret mer sällan och använda produkter som inte torkar ut håret från början, kan du på sikt få ett hår som inte blir fett så snabbt.

Många silikoner går inte heller att tvätta bort annat än med sulfater, så man hamnar i en ond cirkel. Du ska också komma ihåg att det inte är fel på ditt hår utan på de produkter du använder.

Så nu har ni fått en bild av hur håret fungerar och varför man inte ska tvätta håret med shampo. Jag kommer berätta om varje tvättmetod och hur de fungerar. Under tiden kan ni besöka sidorna nedan om du vill läsa mer.

Länkar

  1. Alltså när bag ser såna här bilder tänker jag på kvalster.. Huu det är lite skrämmande att se något så förstorat. Tycker jag då. Fast samtidigt väldigt intressant inlägg :)

    • @Linda, Haha, ja det är väl mest insekter man ser på bilder som det här. Kul att du tycker det var intressant! Hoppas jag kan komma med en massa bra info framöver!

  2. Jätteintressant inlägg! Jag vet inte om jag kommer att börja med balsam-metoden men jag har iaf sedan ett par månader använt sulfatfritt shampo och det funkar utmärkt, håret blir inte fett lika snabbt :)

  3. Hejsan! Tänkte ställa en liten fråga. Jag försöker hitta info på internet men antingen söker jag för dåligt eller så är det dåligt med info, tyvärr mest troligt det första alternativet. Men du verkar ha koll så det är väl värt att fråga i alla fall. Jag ska börja med BM då jag har väldigt torrt och risigt hår efter mycket blekande. Dock så tänker jag även skaffa mig en keratin-hårförlängning. Jag har hört att BM löser upp keratin och förstör då hårförlängningen, stämmer detta? Kan jag på något sätt köra BM och ändå ha en keratin-hårförlängning? Jag skulle verkligen uppskatta ett svar! :)

    Mvh Anna

Comments are closed.