aleppo-abs

Några bitar African Black Soap och en bit Aleppotvål. Notera den gröna insidan.

 
Alla är vi medvetna om vikten av handhygien, många smittor sprids via de bakterier och virus vi utsätts för en masse varje dag. Särskilt viktigt är det efter att du varit på toa, eftersom våra i tarmen nödvändiga e-kolibakterier är potentiellt dödliga. Läs gärna mer om e-koli på Wikipedia för en första inblick. Tyvärr har det i modern tid blivit en hysteri kring det här med hygien, med antibakteriella tvålar och tvålpumpar med vift-funktion och ett ständigt spritande av händerna efter minsta kontakt med en annan människa eller ett dörrhandtag.

Vad många inte förstår eller inser är den långsiktiga effekten på människan och miljön vid bruk av tvålar av den här typen. Bakterier kan bli resistenta och det är ett extremt stort problem redan idag. Vanlig tvål och vatten räcker, att hålla på att sprita sig och använda antibakteriella skor, tvålar och krämer är ett rent (haha, no phun intended!) ofog.

Vi har också en miljöaspekt att ta hänsyn till, flytande tvålar är inte ens tvål utan en blandning av olika tensider och sulfater. Så här står det på SheNet om ”Flytande tvål”:

Flytande rengöringsmedel fanns även före tensidernas tid. Det är bara att slamma upp fast tvål i vätska till ett slags krämtvål. Sådan lanserades t. ex. av Barnängen i Stockholm 1887 och av Eneroth i Göteborg 1891. Kemiskt handlar det fortfarande om ”äkta tvål” men spädd med vatten. Även såpa är en äkta tvål. De svenska farmakopéerna har t. ex. upptagit såpa under namnet flytande tvål, Sapo liquides.

Tensidtvål
Det vi idag menar med flytande tvål är kemiskt sett inte tvål utan tensidblandningar med diskmedel och hårschampo som som närmaste släktingar. De tidiga på 1940-50-talen var ganska hudovänliga och bara avsedda för grovrengöring av händerna. På 1960-talet kom mildare varianter. Den första som slog igenom stort i Sverige var Bliw, lanserad 1968 med den hygieniska plastförpackningen som huvudargument: ”Hur användes tvålen före dej?”. På 1990-talet hade man fått fram så pass milda tensider att flytande tvål kunde rekommenderas för hela kroppen. En av de tidigaste var flytande Dove, lanserad i USA 1990 och ett par år senare i Europa.

 

Vi har slutat med flytande tvål här hemma. Så länge en fast tvål hinner torka mellan varven är de inget problem att använda. Vi är ju bara två här, varannan helg är vi tre när Nadine är här. Vi har idag tre olika sorters tvål, två stycker olivtvålar: Marseilletvål och Aleppotvål för händerna samt African Black Soap som är till ansiktet.

 

Marseille-tvål

savon-de-marseilleb

Marseille-tvål är en traditionell fransk olivtvål som än i denna dag tillverkas av naturliga råvaror från södra Frankrike. Enligt en fransk lag från 1600-talet måste en tvål kallad ”Marseille” innehålla minst 72 procent vegetabilisk olja och får inte innehålla färgämnen eller parfym.

Tack vare den höga fetthalten torkar inte Marseille-tvål ut huden vilket gör den extra lämplig för känslig hy och för barn. Dessutom fungerar den utmärkt till att tvätt av känsliga material som siden eller för rengöring av konstnärspenslar. Många franska hushåll har bara olivtvål hemma och använder den till hud, hår och all annan tvätt i kök och badrum!

Vikt: 300 gram
INCI: Olive Oil (olivolja), Palm oil (palmolja, tyvärr tveksam ingrediens), aqua, Sodium Chloride (salt).
Källa och köpställe: Olivtvål.se

Not: Otroligt dryg, men lite klumpig att använda i sin kubform. Vi borde ha skurit upp den i bitar innan användning. I övrigt, löddrar fint och gör händerna mjuka. Anders använder den även i ansiktet och älskar den.

-ο-

Aleppotvål

bl_609102_image1_1

Aleppotvål är en fin oliv- & lagertvål som har tillverkats i mer än 2000 år och sägs vara ursprunget till de hårda tvålarna vi använder idag. Tvålen är helt naturlig och innehåller inga artificiella färger, dofter, konserveringsmedel och inget djurfett. Tillverkningen är enkel men tidskrävande. Det tar mellan 6 och 9 månader för tvålen att bli färdig och så mild mot huden som den ska vara.

Aleppotvålen varar mycket länge tack vare den långa torkningstiden i tillverkningen, det höga innehållet av olivolja och för att den inte löddrar så kraftigt. Många låter dessutom sin tvål mogna ännu längre efter att de köpt den, genom att lägga den i klädskåpet för att sprida väldoft och för att hålla malen borta.

Aleppotvålen är mild, mjuk, återfuktande och naturlig. Den har också desinficerande, fuktighetsbevarande och renande egenskaper som är speciellt bra för känslig och irriterad hud. Olivoljan är rik på vitamin E, mineraler och polyfenol som är bra antioxidanter och fördröjer hudens åldringsprocesser. Tvålen innehåller 8 procent lagerbärsolja, som har antiseptiska och närande egenskaper.

Vikt: 200 gram
INCI: Olea europa (olivolja), laurus nobile (lagerbladsolja), aqua, sodium hydroxide (lut)
Källa och köpställe: Olivtvål.se

Not: Jag köpte min Aleppotvål på Orion Livs här i Norrköping, för 15 kr. En äkta Aleppotvål ska ha stämpeln som på bilden och vara grön i mitten. Men det gröna (som är lagerbladsolja) minskar med tiden den får mogna, så även äkta tvålar kan vara helt bruna. Aleppotvålen tillverkar i Aleppo, Syriens huvudstad, och kan därför vara svår att få tag i alternativt blivit dyrare nu när de tyvärr drabbats av inbördeskrig.

Extra info: Här hittar du en film på YouTube om hur Aleppotvålen tillverkas och också hur du kan göra din egen olivoljetvål!

-ο-

African Black Soap

african-black-soap

Akoma African Black Soap är en etisk och helt  naturlig produkt med en rad olika användningsområden. Den har naturligt helande egenskaper och kan användas för en rad olika hud- och hårproblem. Extremt djuprengörande och passar för såväl kropp- som hårtvätt. Bekämpar acne, solskador och förebygger rynkor. 100 % certifierad, ekologisk och Fairtrade.

Vikt: 120 gram
INCI: Cocos nucifera (kokosolja), Butyrospermum parkii (rå sheasmör), Potassium Hydroxide (kakaoaska, dvs lut), Aqua, *sodium hydroxid (försvinner i slutprodukten)
Källa och köpställe: Bodybazar.com samt mitt inlägg om African Black Soap

Not: Jag har testat både den fasta och den flytande tvålen, den fasta smälter väldigt snabbt om den utsätts för vatten. Jag delade upp min i bitar och lade i en vanlig tom tvålpump. Den har verkligen hjälpt mot min akne och andra orenheter, medan Aleppotvålen mer lindrar och återfuktar. Största problemet är att tvålen täpper till pumpen…

-ο-

Jämför dessa korta INCI-listor med på-riktigt-verksamma ingredienser, med denna (förvisso) duschtvål från Dove. Känns det verkligen bättre att tvåla in sig med en massa kemikalier?

Dove Purely Pampering Body Wash Almond

Aqua, Sodium Hydroxypropyl Starch Phosphate, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Petrolatum, Sodium Cocoyl Glycinate, Lauric Acid, Parfum, Sodium Lauroyl Isethionate, Glycerin, Helianthus Annuus Hybrid Oil, Prunus Amygdalis Dulcis Seed Extract, Hibiscus Sabdariffa Flower Extract, Sine Apide Lac, Glucose, Prunus Amygdalis Dulcis Oil, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium chloride, Propylene Glykol, Stearic Acid, Sodium Palmitate, Sodium Isethionate, Sodium Stearate, Tetrasodium EDTA, Sodium Palm Kernelate, Pentylene Glykol, Trideceth-9, Tetrasodium Etidronate, Decylene Glykol, 1,2-Hexanediol, Citric acid, DMDM Hydantoin, Sodium benzoate, Methylisothiazolinone, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, BHT, Zinc Oxide, Alumina, Caramel, Benzyl alcohol, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, CI 17200, CI 19140, CI 77891

55 ingredienser!!! Sulfater, extrakt av blommor, glycerin (en ”falsk” återfuktare), syror…. Äh jag orkar inte!

Allvarligt, ta er en funderade på vad du använder på din hud (din kropps STÖRSTA organ) och även vad du väljer att spola rakt ut i haven. Östersjön är Europas mest förgiftade sjö, det är förbjudet att sälja lax uppfiskad i Östersjön. Även om det kan kännas hopplöst och meningslöst är det alltid värt det.

Gräv där du står och gör vad du kan.

 1. Nu vet jag ej hur bra de är men jag använder nästan bara tvål från Klockargårdens .

  När det gäller flytande tvål så har jag min skumpump, trevligt att ha när man har gäster.

  • @Anna, Hittar inga ingredienslistor, kolla gärna vad det är i den! Men generellt sett är det ju färre ingredienser desto bättre.

   Vad är en skumpump? Och visst ser det trevligt ut med en tvålpump, men det går ju att riva ner din fasta tvål från Klockargårdens och tillsätta vatten.

   • @Karin svarar, Den jag använder just nu är en citronverbena som innehåller förtvålad olivolja, cocosolja, ekologisk palmolja, majsolja, ekologisk rapsolja, ricinolja, eterisk olja av thymus hiemalis samt färg. http://www.klockargardens.se
    Använder även deras sockerskrubb :)

    Det är som en vanlig tvålpump men du blandar 20% flytande tvål 60% vatten och 20% luft så får du ett behaligt skum ur pumpen istället.

 2. Jättebra läsning! Jag funderar om jag skulle köpa den afrikanska och prova mot min problemhy..
  Har provat olivtvål att tvätta händerna i, men vi tvättar de så ofta att tvålen inte hinner torka ut utan istället blir slemmig och äcklig.. :/

  • @Rebecka, Ja, prova den! Den är bra även om det tar ett tag innan det händer något. I början blir man ju väldigt röd och irriterad i huden, men det går över.

   Testa att riva ner din olivtvål i vatten och smält, sedan kan ni använda den som flytande tvål i stället. =)

 3. Kan man använda dessa tvålar även istället för duschcreme? Jag har många gånger tänkt på att de duschcremer och bodylotions som jag använder kanske inte är de bästa med tanke på ingredienslistan, men det jag tycker är svårt är att hitta prisvärda alternativ till dessa!

 4. Hej! Ville bara nämna att inci på marseilletvålen inte är en riktig inci (en tvål kan inte bestå av olja, vatten och salt). Som du skriver på african black soap ska lutet försvinna tvålen är färdig, så det verkar ganska konstigt att dom ändå skriver ut det både på african black soap och aleppotvålen :S olivtvål.se verkar inte vara så kunniga om sina produktinnehåll.

Comments are closed.