bikarbonatNågot jag testade i måndags var tvätt med bikarbonat, så kallad Conditioner Baking Soda – CBS! Jag är otroligt nöjd med resultatet!

Jag köpte helt enkelt en liten påse bikarbonat från Hemköp, den finns i bak- eller kryddhyllan för en tia. Bikarbonat alltså, inte bakpulver. Jag tog sedan en klick balsam och hällde i bikarbonat, innan jag tvättade som vanligt med balsammetoden. Jag masserade fortfarande hårbotten och sköljde i en evighet, men jag avslutade med en surskölj med en del äppelcidervinäger i 9 delar vatten. Håret blev lite mer strävt och trassligt, men var inte värre än vanligt att reda ut med en tangle teezer.

Resultatet då, nöjd som sagt! Håret brukar bli fett dag två, alltså efter en dag efter tvätt med balsammetoden. Jag brukar få använda torrshampo i olika former redan dag två. Med bikarbonat använde jag det först dag tre, men hade jag inte varit iväg på ett möte hade det inte behövts! Min utväxt gör ju också att det ser mer smutsigt ut snabbare, men känslan i längderna var samma som när det var rentvättat.

Så här står det på nopoo.se om bikarbonat:

Detta är den ursprungliga no ‘poo-metoden och är något mer grovrengörande än de andra metoderna. Bikarbonat blandas med vatten och masseras försiktigt in i håret. Låt det sitta i några minuter innan det sköljs ur.

Hur mycket bikarbonat respektive vatten du ska ha i blandningen finns det inget exakt recept på. Dock kan håret bli uttorkat om du tar för mycket bikarbonat. En till tre teskedar är en tumregel – beroende på hårlängd och hur smutsigt håret är.

Bikarbonatet kan antingen blandas ut med lite vatten till ”slush”-konsistens innan det fördelas ut i hårbotten, eller lösas upp helt i lite mer vatten, som sedan hälls över håret.

Sedan masseras hårbotten noggrant, innan bikarbonatet sköljs ur.

Bikarbonat är ett basiskt ämne, och för att återställa hårets och hårbottens pH-balans krävs en sur efterskölj.

Min tanke är ju att inte tvätta oftare än en gång i veckan, med torrshampo eller surskölj emellanåt i veckan. Om jag skulle tvätta oftare med bikarbonat kommer nog mitt hår bli väldigt torrt – samt hårbotten uttorkad och producera mer sebum igen. Nästa steg blir att hitta en större burk bikarbonat, ska finnas en 100 g burk från Dr Oetker men inte på Hemköp tyvärr.

Om du använder balsammetoden och också har problem med att det snabbt blir fett, prova en annan balsamsort till att börja med samt även bikarbonat om det inte hjälper. Dock en varning alltså för att bikarbonat är ganska starkt (basiskt) och behöver neutraliseras med surskölj. Det drar också ut din färgning, så det är också värt att beakta. CBS är något mildare då du även har balsam.

Värt att prova, ja?

  1. Jag har en kompis som är galen i hårvård, no poo,osv. Hon testate bikarbonat metoden i 6 månader och sedan ångrade allt, då håret såg inte bra ut. Akta dig med nya metoder!

Comments are closed.