Inom No’Poo är mineralolja/paraffin en av de ämnen som man lär sig undvika först, tillsammans med silikoner och sulfater.

Mineraloljan används mycket mer än vad du tror, det är en relativt billig ingrediens och ju snabbare du får bort tanken att producenten vill hjälpa dig få en vackrare hud och vårda dina läppar, desto bättre. De flesta producenter vill tjäna pengar, inget annat. Detta gäller i princip allting som finns i vanlig handel, oavsett om det är en dyr eller billig produkt. I mitt tycke finns det två anledningar till att börja med No’Poo: Din hud och hår mår bättre (och ditt inre om du byter kost också) och du skänker inte bort dina surt förtjänade pengar till giriga gubbar i kostym. Dessutom skonar du miljön om du undviker råoljeprodukter.

Jag ska här försöka berätta vad mineralolja och paraffin är och hur det fungerar på din hud.

Klicka gärna upp bilden! Då får du en förklaring på den petro-kemiska processen.

 

Mineralolja är en restprodukt av petroleum, alltså råolja. Råolja är en blandning av hundratals olika kolväten, som bildas av växter och djur som inte hinner förmultna, i en process som tar ungefär 100 000 år. Genom en mycket omfattande kemisk process som kallas raffinering utvinns olika delar av oljan, som bensin, asfalt och mineralolja. Denna process är givetvis mycket miljöbelastande, liksom själva upphämtandet av oljan från jordens inre. Petroleum kan även vara rikt på aromatiska föreningar exempelvis bensen och toluen, som ju bland annat används i nagellack för att det ska torka fort. Du kan läsa mer om petroleum här på Wikipedia.

Mineralolja kallas också för Paraffin. Nära 100 olika sorters paraffin används i kosmetika i Europa. Här är en sammanfattande lista från SheNet:

 • Paraffin som skydd: Bildar en skyddande barriär mot väder och vind, avvisar kyla och vatten som kommer utifrån, bevarar kroppens värme och fukt, kort sagt, hindrar fukt och andra ämnen både från att tränga in och avgå. Därmed lugnas irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet.
 • Paraffin som mjukgörare: Torr och narig hud mjukas upp av den feta ytan. För att bibehålla mjukheten krävs allt tätare påstrykningar eftersom huden snart förlorar förmågan att själv bilda och bibehålla fett och fukt – sk ”Lypsyl-beroende”.
 • Paraffin som medium för andra ämnen: Som bärare av aktiva ämnen som ska tillföras genom huden fungerar mineraloljorna dåligt, eftersom de avger ämnena långsamt och ofullständigt. Vid långvarigt bruk hindrar tilltäppningen upptagningen av andra ämnen. Paraffin tas dock upp genom huden.
 • Paraffin som näringsämne för huden: Paraffin innehåller inga näringsämnen, t. ex. fettsyror eller vitaminer.
 • Paraffin som ekonomisk resurs: Paraffins fördelar är framför allt utseendemässiga (färglösa, doftlösa) och ekonomiska (billiga, hållbara, oberoende av odling). Den ”konserverande effekten” består i att paraffin inte kan härskna – ju mer paraffin, desto mindre behövs av annat som kan härskna – men paraffinet påverkar inte de övriga ingredienserna.

Paraffin anses inte av någon vara bra för hyn. Inom naturliga sminkbranschen betraktas det som rent skadligt därför att det, i motsats till äkta vaxer och oljor, täpper till porerna och därmed stör hudens funktioner. Kan ge kosmetikaakne (milier), pyttesmå ”vita pormaskar” i ansiktet. Dessa små milier lider jag själv av, brukar gå att få bort dem med en steriliserad nål och lite tålamod. Ändå används det flitigt i konsumentprodukter.

Hur var det med ”Lypsyl-beroende” då? Vem har inte haft en burk Vaselin i fickan eller Lypsyl och smörjt och smörjt? Och vem har inte köpt ett läppbalsam där det stått ”Med vårdande olivolja”, ”enbart naturliga ingredienser” eller ”med bivax och vårdande oljor” och så tittar man lite närmare på ingredienserna och så står det Paraffin Oil eller nåt i listan.

Kolla in det här läppbalsamet från Carmex. Så här står det i säljtexten på Eleven.

Carmex Lip Balm

Carmex är ett läppbalsam med en kylande och antiseptisk effekt som appliceras på torra och spruckna läppar. Det mjukgör, återfuktar och lugnar.

 

Och så kollar man alltså lite noggrannare på INCI-listan:

Petrolatum, Lanolin, CetyllEsters, Theobroma CacaoiSeed Butter, CeraiAlba, Paraffin, Camphor, iMenthol, Salicylic Acid, iAroma, Vanillin.

 

Det är alltså mineralolja som första ingrediens. Ok, ingen tror väl att Carmex i sig är vårdande, men den är ju helt underbar när man har riktigt torra och spruckna läppar. Men som sagt, det är bara en illusion. I värsta fall blir det bara värre.

Lypsylberoende är ingen nätmyt utan en realitet. Läpparna kräver allt tätare insmörjningar med paraffinrikt cerat. Den som vill bli av med vanan tillråds stå ut en vecka eller två medan läpparna hämtar sig; därefter börjar de åter fungera normalt. Den som har torr eller känslig hy bör undvika hudvårdsprodukter med paraffin, inte för att det kanske kan skada hyn utan för att borttagningen kräver starka medel som kan irritera.

När du köper produkter, till din hud eller dina läppar, försök undvika mineralolja om möjligt. Nedan en lista på alla olika varianter den kan finnas i i din INCI. Castor Oil däremot är Ricinolja, den är kanske inte det bästa du kan ha på huden men är annars en helt ok olja.

Mineralolja finns under följande namn:

E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane
Isoparaffin
Liquid paraffin
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

Källor: SheNet, Wikipedia, Nopoo.se

Imorgon ska jag ge tips på produkter du kan smörja vintertorra ben med! Som inte innehåller mineralolja förstås!

 1. Jätteintressant att läsa, jag ser fram emot morgondagens inlägg då jag upplever att jag bara blir torrare ju mer jag smörjer benen…

 2. Fast till Carmex försvar kan jag säga att det är det enda som hjälper ordentligt och faktiskt ”läker” mina läppar när de är riktigt nariga, torra, spruckna – och gör ont. Jag smörjer på Carmex – den bedövar smärtan och på någon dag är läpparna bra igen.

  Men jag använder inte det inte regelbundet utan bara när jag blir så där riktigt torr om läpparna (händer oftast vid väderomslag!)

  Jag smörjer inte in läpparna med cerat eller carmex eller något överhuvudtaget annars.

  Men det är bra att bli upplyst om miljöaspekten också!

 3. Bra inlägg!
  Jag testade Carmex förut eftersom alla höjde det till skyarna. Jag ville ha något i förebyggande syfte och hade egentligen inte torra läppar alls. MEN! Efter tre dagars användning var mina läppar snustorra. Så den åkte snabbt i sopkorgen och nu blir jag bara irriterad så fort någon hyllar Carmex och påstår att de inte skulle klara sig utan den. Nä, det är väl klart – den ser ju till att du måste fortsätta smörja och smörja och smörja!

  • @Camilla, Den är bra när man har extremt nariga läppar eller sår, men att använda den hela tiden är inget bra. Då får man som du säger smörja hela tiden.

 4. intressant inlägg! är inte kamfer giftigt oxå? :( jag försöker använda så mycket naturlig hudvård/smink som möjligt, men det är en djungel… man måste, som du skriver, lusläsa etiketten!

Comments are closed.