Slutligen, den tredje och sista boken jag plockade på mig på Livsöden-hyllan på biblioteket. Denna bok, Hinsehäxan av Lillemor Östlin, är inte bara en självbiografisk bok utan också ett tidsdokument som skakade mig som naiv laglydig medborgare.

Lillemor, eller Lilly som hon kallas av sina likar, är en av de som lever på samhällets baksida. Hennes liv börjar väl helt ok, även om hon missbrukar Preludin vilket är en tablettform av amfetamin. Hon ser sig dock inte som en missbrukare, men är ändå hänvisad till dessa kretsar för att få tag på sina tabletter. Hon åker utomlands för att langa och åker också fast för saker som hon inte alls har varit inblandad i. Om vi nu förutsätter att det Lillemor berättar är sant, har hon varit med om extrem rättsröta, där hon blivit åtalad och fälld enbart på indicier om ens det. Tänk dig att bli fälld för en fortkörning bara för att du körde för fort förra året? Utan bevis alltså!

Helt galet.

Klart läsvärd iaf! Missa inte heller att hon berättar om sin inblandning i Bordellhärvan, vilket ni kan höra mer om här på P3 Dokumentär!

Lillemor Östlin är inte vem som helst. Över 20 år av sitt liv har hon tillbringat i svenska fängelser. Tre gånger har hon rymt från kvinnoanstalten Hinseberg. I nästan 40 år har hon använt amfetamin. Här berättar hon om sitt liv: sin uppväxt, sin prostitution, sitt narkotikamissbruk, oskyldiga och mindre oskyldiga brott, livet i den undre världen, de många fängelsestraffen och om hur det är att sitta i fängelse. Hinsehäxan är inte en bok om någon råbarkad kriminell person utan en gripande berättelse om en stark, självständig och begåvad kvinna som förlorar omsorgen om sina barn och som trots livets alla motgångar fortsätter att kämpa vidare. Vi får ett perspektiv inifrån på hur den svenska kriminalvården fungerar och vilka låga beviskrav som ställs i narkotikamål. För första gången berättar Lillemor Östlin här om sitt förhållande till före detta justitieministern Lennart Geijer. Här ger hon sin version av Geijeraffären och bordellhärvan.

Comments are closed.