Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Det är alltid lite kul att läsa böcker som utspelar sig i Finland på förra seklet, min mamma är ju finlandssvensk och flyttade därifrån på 60-talet. Den här boken, Vinteräpplen av Josefine Sundström, utspelar sig i Kaskö i Österbotten med Wasa som närmaste stora stad.

Vinteräpplen handlar om Josefines mamma och mormor (byggt på, inte riktiga händelser) på lilla ön Kaskö och Eskilsö där de bor. Mari är yngsta barnet av 5 och får jobba hårt i hemmet. Hon går ständigt hungrig, medan hennes syskon får äta vid bordet och tills de är mätta får Mari äta det som blir över. Samtidigt ska hon gå i skolan men sitter mest av tiden i fantasier om att bokstäverna är levande. Hon lär sig aldrig läsa och skriva eller chansen att skapa sig ett eget liv, utan blir kvar i torpet med mamma Susanna.

Familjen drabbas av flera tragedier och elände efter kriget, bland annat blir Mari våldtagen av sin brors vän. Resultatet blir Tova som är lite mer driftig än sin mor. Hon ska bort från Eskilsö och Kaskö, bli läkare kanske och hjälpa människor. Men livet blir inte riktigt som hon tänkt sig.

Boken hoppar mellan tidsepokerna, det börjar med Tovas flykt från sin våldsamma make till Maris barndom och Tovas uppväxt. Den är väldigt läsvärd, mycket bra skriven och med en historia som absolut berör mycket! Det blir ju inte sämre heller av att jag i huvudet hör replikerna på finlandssvenska, det är rätt mysigt faktiskt. Min mammas finlandssvenska är borta för länge sedan, bara efter att hon varit i Finland på besök kommer den upp till ytan igen. Numera är det nästan omöjligt för mig att förstå den finlandssvenska som mina kusiner pratar, den har blivit så uppblandad med finska slangord att det blir helt omöjligt.

Läs den här, den är riktigt bra!

Betyg: 4 av 5 | Genre: roman | ISBN: 9789174291780 | Sidor: 365

I generationer har kvinnorna i Tovas släkt plågats av odugliga och ibland misshandlande män. Fattigdom, våld och sprit tillhör vardagen. På den lilla ön utanför Kaskö i Österbotten är havet ständigt närvarande, som en livgivande kraft men också som ett hinder mot omvärlden. Tova och de två barnen är på flykt i natten. En gång var hon lycklig och förälskad och livet låg framför henne. Men det dröjde inte länge förrän mannen visade en annan sida. Till slut förstod Tova att hon måste ge sig av om hon och barnen skulle överleva.

Hennes egen mamma Mari fick aldrig chansen till ett eget liv. Hon var inte något önskat barn, hon misslyckades i skolan och ansågs enfaldig. Hårt arbete i hushållet, ansåg man, var det enda hon dög till. När hon födde Tova utanför äktenskapet blev hon för all framtid fast i det kärlekslösa och påvra föräldrahemmet. Men hos Tova finns kraften att bryta upp från ett destruktivt liv. Med hjälp av en väninna går färden till Helsingfors. Mot Sverige. Mot framtiden.

Vinteräpplen är en gripande roman med självbiografisk grund. Om tre kvinnors öden, om att bryta en ond cirkel och återfå makten över sitt eget liv.

Comments are closed.