22 april, 2024

Mitt liv i mina händer av Alison Lapper

För några dagar sedan var jag ner till biblioteket och råkade gå förbi biografihyllan, hyllan med böcker skrivna av folk som varit med om nåt. Livsöden kanske den heter. Där hittade jag iaf följande bok, Mitt liv i mina händer av Alison Lapper. Alison är född 1965 med en missbildning som heter phocomelia vilket resulterade i att hon föddes utan armar och med förkortade ben. Hennes mor fick rådet att lämna bort Alison och hon blev därför lämnad på ett barnhem för handikappade barn.

Boken är gripande och intressant, det är verkligen fascinerande hur anpassningsbar människan är. Alison hade ett tufft liv på barnhemmet, med missriktad hjälp och personal som inte fick visa någon typ av omtanke om barnen. Men hon lär sig mot alla odds att köra bil och får en son och ett rikt liv. Boken slutar med hur det gick till när hon fick en egen staty på Trafalgar Square i London.

Mitt liv i mina händer är berättelsen om en märklig kvinna och ett märkligt liv. Alison Lapper föddes 1965 utan armar och med outvecklade ben. Hon har vuxit upp till att bli konstnär, mor och en förebild för många människor. När Alison föddes fick hennes familj rådet att lämna bort henne, så hon överlämnades till de sociala myndigheterna.

I nitton år uppfostrades Alison på handikappinstitutioner under strikta förhållanden. Medan hon kämpade sig igenom en kärlekslös barndom med både fysiska och psykiska övergrepp, bestämde hon sig för att slå sig fri och bli självständig. Välsignad med intelligens och beslutsamhet har Alison tagit itu med många utmaningar på sin väg till att få leva ett rikt och självständigt liv.

Läs mer på Bokus och på hennes egen hemsida, AlisonLapper.com