22 april, 2024

Tage Danielssons tid av Klas Gustafson

Jag tänkte med det nya året starta en ny kategori här på Vacker & Underbar, för att få med en av de intressen jag har – böcker. Jag är dock inte någon boknörd som läser alla böcker 300 ggr, kan citera stycken eller minns alla böcker jag läst. Men jag läser alltid innan jag släcker lampan, jag kan helt enkelt inte slappna av utan att ha läst en halvtimme-timme. Om vi räknar med att jag läst ca 4 böcker i månaden sedan jag var 5 år, så blir det en hel del!

Men som jag sa, jag minns inte vilka böcker jag läst. Det händer att jag inte har en aning om de böcker som ligger i hyllan är lästa eller ej. Därför vill jag nu starta denna kategori och skriva en kort recension av boken jag just läst ut.

-.-

Tage Danielssons tid av Klas Gustafson

Jag är uppvuxen med HasseåTage och Povel Ramel. Pappa är ett stort fan och har alla böcker och inspelningar av dessa herrar. Själv har jag egentigen aldrig brytt mig men jag har sett en del filmer och inspelade teaterföreställningar. Som Fröken Fleggmans Mustach, Släpp Fångarna Loss Det Är Vår och naturligtvis Ronja Rövardotter.

Jag såg den här boken hos pappa och tänkte att det kunde vara kul att läsa lite mer om denna man, Linköpings store son. Boken är en hel biografi, från uppväxten på Parkgatan i Linköping till hans sista tid i Lidingö. Mycket av hans tidiga arbeten och böcker hade jag ingen aning om men är helt klart mer nyfiken på dem nu. Jag visste heller inte att han var så starkt engagerad i kärnkraftsfrågan. Detta var ju under 1980 och det var jag givetvis för liten för att komma ihåg.

Det jobbigaste att läsa var dock om hans sjukdomstid mot slutet. Hur han kämpade och höll humöret uppe ända in i det sista för att klara av att besegra sin Maligna Melanom som spred sig med metastaser i hela kroppen. Personligen är det för nära min egen verklighet och det var jobbigt att avsluta med det igår kväll.

Men gillar du att läsa biografier är detta en oerhört välskriven och intressant bok, helt klart läsvärd!

Här kan du läsa mer om denna bok, på Bokus!

I Tage Danielssons tid tar journalisten Klas Gustafson med läsaren på livsresan från barndomens folkpark via studentspexen i Uppsala till filminspelningarna, böckerna och debatterna. Tage Danielssons tid är ett tidsdokument över en älskad person som gjorde Sverige gladare.

Tage Danielsson var arbetargrabben från Linköping som blev underhållningschef på radion och som i ett långt och lyckligt samarbete med Hans Alfredson skapade en guldålder för svensk humor. Hans försåtligt blida humanism irriterade makten och hans vassa penna delade ut stick till höger och vänster. Sin egen livshållning summerade han med orden ”Utan tvivel är man inte klok”.

Tage Danielssons tid är en bred och brokig levnadsskildring, rikt illustrerad med såväl privata foton som bilder av välkända och folkkära artister som medverkade i bland annat Svenska Ords uppsättningar. Klas Gustafson skriver kunnigt och underhållande om Sveriges store komiker utan att varken putsa glorian eller försöka få den på svaj.

Tage Danielssons tid

Klas Gustafson