Klicka på bilden för att komma till Bokus! Nu är jag äntligen klar med denna underbara faktaspäckade bok! Jag har ju läst Snacka Snyggt i mellan också, men annars har denna tagit nästan en månad.

En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem av Bill Bryson är alltså en sorts fortsättning på hans tidigare bok, En kortfattad historik över nästan allting. Den gav jag en femma och denna är absolut inte sämre! Den tidigare boken handlade mer rymden och jordens inre, saker som var riktigt svåra att greppa även om jag kände till en del av det. Men den här boken utgår istället från ett hem där Bryson bor, där han rum för rum berättar om rummets historia. När det uppkom i språket, vad det användes till förr osv. Många arkitekter och gubbar passerar revy i den här boken, framförallt engelska herrar som dominerade samtiden under 1700-1800-talet.

Hela boken är jätteintressant, framförallt om du gillar historia och arktitektur. Jag fick flera gånger googla och wikipedia-läsa på hus och företeelser han nämnde, för även om boken har bilder skulle det kunna vara många fler. Just nu minns inte mycket alls, men jag har flera gånger citerat spännande fakta jag lärt mig. Som att de fortfarande inte vet vad ämnet i Kaskelotvalens huvud är, att cementen är flera tusen år gammal och att det i norra Storbrittanien finns en plats som kallas Skara Brae, vilket är en gammal stenåldersby.

Förutom att jag blev frustrerad över översättningen vid något tillfälle, så är detta absolut en lysande bok! Jag ska absolut läsa om den vid tillfälle! Har du en vetgirig vän så ge denna i julklapp! Gärna tillsammans med den första boken.

Betyg: 5 av 5 | Genre: Fakta, Populärvetenskap | ISBN: 9789137137094 | Sidor: 571

Den förunderliga historien om våra hem och vårt liv till vardag och fest

Bill Bryson och hans familj bor i en viktoriansk prästgård i en del av England där tiden nästan tycks ha stått stilla. Men en dag slås Bryson hur lite han egentligen vet om sin trygga, invanda miljö och dess historia. Det hela börjar med en förarglig vattenläcka, som föranleder en besvärlig klättring upp på vinden. Väl där upptäcker Bryson en dörr som leder rakt ut på taket, till en liten avsats med fantastisk utsikt över omgivningarna. Men varför finns det en dörr där, när det inte ens finns en trappa upp till vinden?

Lika nyfiken som förbryllad börjar Bryson fundera över huset han bor i och alla de vardagsföremål han omger sig med. När det gäller historia intresserar vi oss för krig och kungar. Lite tid ägnas åt det historien egentligen består av – alla vanliga människor och hur de genom århundraden har levt sina vanliga liv i hemmet: ätit, sovit, ägnat sig åt förströelse av olika slag. Överallt i våra hem finns föremål vars historia vi aldrig ens funderar över. På matbordet står salt och peppar. Varför just dessa kryddor? Varför inte salt och … kanel? Och varför har gaffeln fyra klor istället för tre eller fem? På författarens kavajärm sitter en prydlig rad med knappar som han inte har någon som helst användning för. Vilken är deras historia?

Vetgirigt påbörjar Bryson ett ovanligt projekt – en forskningsresa genom det egna huset. Resultatet är denna bok där han rum för rum avtäcker vårt privatlivs historia, från 1800-talets mitt och framåt. Badrummet får spegla hygienens historia, köket kokkonstens, sovrummet berättar om sömn, sex och död genom tiderna och så vidare.

Med vass penna, torr humor och stor kunskap avhandlar han vitt skilda ämnen, från arkitektur till teknologi, och visar hur våra hem och vårt privatliv har formats och återspeglar historien.

Comments are closed.