Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Här kommer så bok två jag fick av min skolkamrat Martina! Denna gång är boken en historisk roman, som utspelar sig under andra världskrigets fasor i Tyskland.

Boktjuven av Markus Zusak handlar om Liesel som är på väg till Mulching utanför München. Hon ska till en fosterfamilj där, men på vägen dör hennes lillebror och hennes karriär som boktjuv inleds. Det är självaste döden som berättar denna berättelse och det är just vid hennes brors död som han först uppmärksammar denna lilla flicka. Väl i Mulching blir hon genast mycket fäst vid sin fosterfar, som lär henne läsa och skriva genom att måla på källarväggarna. Det är just i inledningen av kriget, med svår svält och bortjagade judar från deras lilla stad.

En dag knackar det på dörren. Det är en jude på flykt, Max, som de tar hand om i i en känsla av skuld inför Max far. De gömmer honom i källaren och en mycket nära relation utvecklas mellan honom och Liesel. De bearbetar sina egna mardrömmar tillsammans och tar del av de berättelser hon stulit hos borgmästarens fru.

Ni får ursäkta den kortfattade beskrivningen, men det är en svårförklad bok. Först tyckte jag den var svår att komma in i, just eftersom döden är den som berättar. Han flikar in förklaringar och scenarion i berättelsen som lyfter berättelsen, ger den ett poetiskt skimmer trots den hårda verklighet den beskriver. För den här boken skildrar inte judarnas nöd i lägren, den beskriver hur vanliga tyskar i tysthet försökte överleva kriget. Hur de försökte motarbeta nazisterna och undgå att bli upptäckt som den som gömde judar.

En mycket stark berättelse som också pekar på hur lätt det är att manipulera, hypnotisera, ett helt folk bara med ord. Precis vad som kan hända här i Sverige inom 10 år om vi inte sätter ner foten och säger stopp!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Historisk roman | ISBN: 9789132154119 | Sidor: 586

När döden berättar en historia, måste du lyssna.
Det är egentligen bara en liten historia som, bland annat, handlar om: en flicka, några ord, en dragspelare, några fanatiska tyskar, en judisk slagskämpe och en hel del stölder.

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Hon inleder en kärleksaffär med ord och böcker när hon med hjälp av sin fosterpappa lär sig läsa. Och böcker är den röda tråden i denna skickligt komponerade roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker – från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar sina böcker med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i hennes källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Prisbelönta Markus Zusak har gett oss en underbar och bestående berättelse om ordens makt och böckernas förmåga att ge näring till själen.

Comments are closed.