22 april, 2024

De från norr kommande leoparderna av Bodil Malmsten

Nu blev det två böcker på två dar, men De från norr kommande leoparderna av Bodil Malmsten är en kort loggbok som går snabbt att läsa. Jag tycker om Bodils stil även om den inte handlar om nånting egentligen. Det är lite random anteckningar om olika saker som förvisso är skarpt observerat och beskrivet på ett humoristiskt sätt.

Som sagt, värd att läsa men inte jaga reda på.

De från norr kommande leoparderna är Bodil Malmstens tredje loggbok och den fristående fortsättningen på Hör bara hur mitt hjärta bultar i dig och Kom och hälsa på mig om tusen år. Nu är det älskade Finistère lämnat för en annan stad vid Atlanten, men där trivseln inte riktigt vill infinna sig. Härifrån skildrar Malmsten sina känslor inför det franska och svenska samhället och inför sitt eget brokiga liv. Med djup och personlig skärpa delar hon med sig av två år ur livet. Vi får följa med på resorna till Stockholm och New York, lära känna det besynnerliga grannparet och ta del av hennes tankar om sin frivilliga landsflykt och den påträngande ensamheten. Boken är rikt illustrerad med fotografier och illustrationer som tillsammans bildar ett collage av stort och smått i författarens liv.

Bodil Malmsten fick sitt genombrott som romanförfattare 1996 med Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, och är en av våra mest älskade och lästa författare.