19 juni, 2024

Glöm mig av Alex Schulman

I samarbete med BookBeat

Jag är inte jätteförtjust i Alex Schulman, han är ännu en medelålders man som klättrade uppåt i sin karriär på bekostnad av andra. Men han har mognat och hans författarskap är på en helt annan nivå än hans blogg och krönikor. Jag har inte läst hans tidigare böcker (Skynda att älska, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött samt samarbetet med Sigge Eklund – Tid : livet är inte kronologiskt) men jag har laddat ner även dem att läsa senare.

Men jag vågar ändå påstå att Glöm mig av Alex Schulman är hans mest hudlösa bok. Glöm mig handlar om hans mamma Lisette Schulman, dotter till författaren (och ärkesvinet uppenbarligen!) Sven Stolpe samt gift med Allan Schulman som ju boken Skynda att älska handlar om. Glöm mig berättar om ett komplicerat och ängsligt förhållande till sin mor, som i början av hans barndom är den bästa mamman som finns – för att senare förvandlas till ett alkoholiserat monster. Här skildras hur hon straffar Alex på sätt som får honom att få ett förändrat beteende långt upp i åldrarna, hur han försöker skydda henne från omgivningen och slutligen få henne att söka hjälp.

Den är stark. Ledsam och innerlig, kärleken lyser igenom och det märks ett behov att förstå mamman och hennes alkoholism. Jag hoppas boken kan hjälpa andra med alkoholiserade föräldrar att förstå sin barndom och hur den här sjukdomen fungerar.

Den här gången läste jag faktiskt boken istället för att lyssna. Jag upplevde att det var en lättnad i det här fallet.

Betyg: 4 av 5 | Genre: Skönlitteratur | ISBN: 9789188171887 | Sidor: 254 | Utgivningsår: 2016

Det är sommar. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Det räcker nu. Han vill ha sin mamma tillbaka. Den glada mamman han minns från barndomen. Vad var det egentligen som det gick fel mellan dem?

Genom Alex djuplodande och smärtsamma tillbakablickar till barndomen får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son, och, när sprickan dem emellan verkar vara som störst, följa det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.

Glöm mig är en gripande och djupt personlig skildring av en problematisk relation mellan mor och son, om medberoende, längtan och det outtröttliga behovet av försoning.

Vill du signa upp dig på BookBeat gör du det här >BookBeat<. Denna länk leder till ett registreringsflöde som gäller en fri månad. Ingen bindningstid! Därefter kostar det 169 kr per månad att lyssna/läsa hur många böcker du vill.