19 juni, 2024

Eldvittnet av Lars Kepler

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Lars Kepler, eller snarare Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril, har gjort det igen. Samarbetat om en deckare om kommissarie Joona Linna. Jag har tidigare recenserat deras böcker Hypnotisören och Paganinikontraktet, varav den första snart kommer som film med (tyvärr) Mikael Persbrandt i en av rollerna och även den andra är under produktion.

Men nu gällde det Eldvittnet av Eldvittnet av Lars Kepler. På ett ungdomshem uppåt Sundsvall till mördas en av de intagna flickorna och sjuksköterskan i jour. Flickan är brutalt mördad men ligger med händerna över ansiktet, prydligt arrangerad i sängen. Joona Linna är under internutredning men skickas ändå till hemmet, som observatör. Det är nog inte riktigt hans grej, han blir ordentligt insyltad och sin vana trogen ser han saker ur ett annat perspektiv.

Under natten avviker också en annan flicka från hemmet, Vicky Bennet. Hon stjäl en bil längs vägkanten där fyraåriga Dante är kvar och en vild jakt inleds för att stoppa henne. Alla är nu övertygade om att Vicky är mördaren och nu dessutom en kidnappare och att hon nu har dött efter att bilen kört av vägen. Alla utom Joona, som inte riktigt nöjer sig.

Mycket spännande deckare, någon andefattig på sina håll men fungerar ändå boken igenom. Just när man tror att allt är uppklarat twistar berättelsen rejält och allt ställs på ända igen. Har du läst de andra kan du likaväl fortsätta! Förresten är det jävligt tråkigt att ännu en gång behöva konstatera att om du är annorlunda, tänker annorlunda eller fungerar på ett sätt som inte är socialt accepterat så möter du enbtart motstånd. Och detta gäller både Joona Linna och flickorna intagna på hemmet! Gör mig uppriktigt förbannad, ni förstår att det är mig bekant…

Lars Kepler är aktuell med sin fjärde bok just nu, Sandmannen.

Betyg: 4 av 5 | Genre: Deckare | ISBN: 9789175030944 | Sidor: 561

Joona Linna är kriminalkommissarie vid Rikskriminalpolisen med en övermänsklig känsla för detaljer.

När en flicka rapporteras mördad på Birgittagården, en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende, blir Joona kallad dit. Han ser på den döda flickan i sängen. Han försöker skärpa blicken. Det är något märkligt med flickan. Det är svårt att koncentrera sig i ett rum nerstänkt av blod. Han lutar sig närmare, känner den söta doften från henne. Och plötsligt förstår Joona vad det är han ser.

När Joona Linna börjar söka efter svar sätts förödande krafter i våldsam rörelse. Sanningen är en älv som störtar ner i en sjö av eld.

6 tankar på “Eldvittnet av Lars Kepler

  1. Jag älskar verkligen dessa böcker. Just twistandet av historien och den speciella Joona gör det hela så mycket bättre. I måndags när nya boken kom ut sprang jag in i affären innan min buss kom och köpte den. Började läsa direkt men inte haft tid att verkligen njuta av den förrän nu i helgen. Den är superbra, går inte att lägga ifrån sig. Har på två dagar nu läst nästan 400sidor…sjukt.

  2. Glömde säga, ska se ”Hypnotisören” imorgon. Jag gillar Persbrandt. Hoppas filmen är bra, men lätt att ha för höga förhoppningar när boken var så bra…

      1. @Karin svarar, filmen var mycket bra! men alltid så att böckerna är bättre då dem ger så mycket mer. men min kompis som inte läst boken tyckte filmen var mycket läskig!
        åh sandmannen var verkligen bra, har aldrig läst en bok så fort. var på sidan 31 på fredagen och 30h senare var den slut, 480 sidor senare :-D

Kommentarer är stängda.