Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Dags för recension av boken jag nämnde i förbifarten häromdagen. Fortsättningen på Badskumt som jag recenserade tidigare i höstas alltså, det vill säga Den onda badankan : ditt barn och de osynliga gifterna av Katarina Johansson.

Den onda badankan tar upp det här med plasterna i hemmet och hur barnen utsätt för gifter från dem. Giftiga plaster i tallrikar, vattenflaskor, leksaker och duschdraperi, det rör sig om mjukgörande medel och flamskyddsmedel. Vissa av dessa ämnen har en maxgräns men ingen vet vad som händer om du utsätts för alla samtidigt – den så kallade cocktaileffekten.

Underbara Clara hade en bra förklaring av cocktaileffekten, dricker du 1 glas cider idag, 1 drink imorgon och 1 öl i övermorgon kommer du ju inte bli så där himla full. Men tar du alla på en gång inom en kort tidsrymd blir du ganska berusad, eller hur? Exakt så fungerar det med våra gifter i hemmet också. Boken tar upp alla tänkbara områden där mjukgörare exempelvis finns och hur du kan tänka för att undvika att utsätta dina barn för detta.

En mycket intressant bok och jag blev lite mörkrädd när jag tänkte på alla gamla gosedjur och My Little Ponys från 80-talet som Nadine ärvt av mig… Giftig plast! Dessutom har vi en tv i hennes rum, säkerligen fortfarande full med flamskyddsmedel. Så frågan är vad vi ska göra, rensa eller åtminstone försöka tänka smartare i framtiden.

Läs denna!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Samhällsfakta | ISBN: 9789170376740 | Sidor: 203

Barnen är de största förlorarna i vårt massiva kemikaliesamhälle. Redan vid födseln har de upp till tvåhundra främmande ämnen i sitt blod. Och sedan fortsätter det. Vi omger oss av prylar som utsöndrar kemikalier som på sikt kan leda till allt från allergier till att vi kanske blir utan barnbarn. För vad gör badankan så mjuk, varför doftar badskummet så och vad pyser ut från gamla skumgummimadrasser?

När Katarina Johansson fick barn började hon söka sin egen information. Hon kom fram till att det finns en hel del man själv kan göra för att minska mängden farliga kemikalier kring sitt barn. I boken delar hon med sig av både fakta och enkla knep, som till exempel:
* Undvik kläder med plasttryck.
* Skippa våtservetterna, det går lika bra med tygtvättlappar och vanligt vatten.
* Tapetsera hellre än måla i barnens rum.
* Köp aldrig leksaker som luktar plast eller parfym.
* Undvik konservburkar av metall.

Det här är inlägg 33 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar.