När jag var barn, alltså runt 10-12 år läste jag Grottbjörnens Folk för första gången. Otroligt spännande och välskriven bok, utgiven 1980 och skriven av Jean M Auel. Jag har läst alla böcker i serien, först när de kom ut och igen här nu för 2 år sedan eller så (före jag recenserade böcker jag läst för bloggen).
Nu kommer den sista delen, De målade grottornas land av Jean M Auel. Förmodligen också den sämsta av dem, den är oerhört tröttsam i längden. Sommarmöte efter sommarmöte, resa efter resa och målad grotta efter grotta. Dessutom namn på namn på namn. Massor med namn och en massa släktskap som är jobbigt att hålla ordning på. Dessutom är Modershymnen med minst 10 gånger, jag tror jag läste den första gången och sedan hoppade jag över alla verser.
Men det jag alltid ogillat med böckerna är att Ayla är sååå perfekt. Att hon kan allt, att hon behärskar många språk, hon kan tämja hästar och en varg, hon kan allt inom läkekonsten och hon är naturligtvis blond och vacker. Givetvis. Det är så oerhört tröttsamt och ärligt talat förtar det hela udden av boken.
Och återigen, en konflikt med Jondalar och Ayla som alla utom de fattar är helt idiotiskt.
Jag säger så här, har du läst alla andra kan du gott läsa denna också. Men detta är inte en bok du ska börja med och tro att du kommer bli underhållen.
Läs mer om hela serien här på Wikipedia!
Betyg: 2 av 5 | Genre: Historisk roman | ISBN: 9789170028755 | Sidor: 668
Ayla försöker finna en balans mellan sina uppgifter som nybliven mamma till Jonayla och sin utbildning till andlig ledare och helare. Tillsammans med Jondalar och Zelandoni ger sig Ayla ut på en lång resa för att besöka andra grottor inom Zelandonii. Längs vägen möter de många faror som de övervinner tack vare Jondalars spjutslunga och Aylas speciella förmåga att kommunicera med sina hästar och sin tama varg. När Ayla till sist blir kallad för att bli en riktig Zelandoni kräver Stora Modern ett omänskligt stort offer av Ayla, ett pris hon måste betala för att få Kunskapens Gåva.
Jean M. Auels romaner om Ayla och hennes levnadsöde för 35 000 år sedan är en av vår tids största boksuccéer med mer än 45 miljoner sålda böcker runt om i världen.
Böckerna om stenåldersmänniskorna är omtalade för sitt erotiska innehåll, men en av anledningarna till de otroliga framgångarna är Auels grundliga research och trovärdiga miljöbeskrivningar som lockat läsare i alla kategorier. Auel är otroligt älskad av sina läsare, hon har miljontals fans över hela världen och lockar ständigt ny publik.
Jag håller med dig helt och fullt. Den här boken når inte alls upp dem dem tidigare böckerna. Det känns tidvis som om Jean M Auel bara fyller ut boken med dravell för att den ska bli så tjock som möjligt. Som det här med att skriva ut alla släktskap när Ayla ska presentera sig på ett sommarmöte – då få man bläddra fram tre sidor – och då är det Jondalars tur att säga sitt :-)
Ja, helt rätt! Så tråkig!
Jag har inte läst den sista, men jag tyckte att redan förra boken ”Nionde grottan” var sämre än dem andra. Bär mig emot men det blev faktiskt så att jag mest skumläste den. Känns som att författaren försöker ”krama ur den sista droppen” av berömmelse ur en serie som redan skulle varit slut.
Så känner jag också! Undrar om hon fått betalt per sida eller nåt så som hon upprepar sig sida efter sida.
Trist på en sån bra och fascinerande början!