Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Det här kan vara den absolut sämsta boken jag någonsin läst. Eller ok, jag läste ju ut den, så den gick väl att läsa. Men usch, så usel den var.

Överlevare mot alla odds, en sann skildring av en kvinnas dramatiska liv av Barbara Biggs sägs alltså vara en sann historia. Visst, må så vara, men då måste detta vara en osedvanligt korkad människa. Barbara föds på 60-talet i Australien, som ett barn i en familj där alla 5 barn har olika fäder. Mamman är väl kanske inte guds bästa barn, där hon säljer sex på olika sätt. Resultatet är en dysfunktionell familj, där shopping för dem innebär att snatta och fylla bilen med varor – och det anses helt normalt.

Som 14åring säljs hon av sin mormor till en man hon kallar Chefen, hon blir hans egen sexdocka och inbillar sig att hon är kär i honom. Hon utsätts för våldtäkter och övergrepp till höger och vänster. Pluggar matte på hög nivå på universitetet men funderar mest på sex och om hon är kär i en kompis eller inte. I mitten på boken sägs det att hon har ett IQ på 142. Synd att det inte märks i boken, den är uselt skriven och osammanhängande. Den här tjejen är så naiv och korkad och man kan inte förstå varför någon skulle vilja ge ut den här boken. Att den sedan är dåligt översatt är ju en helt annan sak.

Nej, jag orkar inte berätta mer om denna usla bok. Undvik!

Betyg: 1 av 5 | Genre: Självbiografi | ISBN: 9789132333330 | Sidor: 296

I bilen på väg från mormors lägenhet till hans hus berättar han om mitt nya jobb. När han vänder sig om och ser på mig uppifrån och ner känner jag kalla kårar utefter ryggraden. Du vet väl vad du mer förväntas göra?

Han var 42 år och en av Australiens mest framgångsrika brottmålsadvokater. Barbara var 13, på rymmen från en uppfostringsanstalt och utan någonstans att ta vägen. Senare fick hon veta att han hade betalat hennes mormor. Hon hade blivit såld.

Advokaten slänger så småningom ut Barbara och åren som följer blir inte mindre dramatiska. Vid 16 års ålder läggs hon in på en psykiatrisk klinik. Vid 18 flyr hon från Kambodja när röda khmererna tar över landet. Vid 19 är hon prostituerad i Japan. Vid 21 ställer hon till kaos inom fackföreningsrörelsen och blir känd över hela Australien.

Det är en mörk sida av sitt liv som Barbara Biggs här skildrar, men mot alla odds överlever hon. Med en stor dos självironi och svart humor låter hon oss ta del av den nästan otroliga berättelsen om sitt tumultartade liv.

  1. Har precis läst boken och kan bara hålla med. Funderar över om allt verkligen var sant.. Att boken dessutom slutar med ” fortsättning följer…” gör inte saken bättre!

Comments are closed.