18 april, 2024

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

När jag visade upp mina bokhögar före jul blev Moonstruck lite blöt i brallan när hon såg att jag hade Påven Johanna på vänt. Eller ja, kanske inte blöt i brallan men hon uttryckte en förväntan av vad jag skulle tycka om den. Nu har jag läst den och jaa, jag gillar den!

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross handlar om Johanna, som föds på 800-talet i dåtidens Franken. Hon föds i en familj där fadern är en sträng präst och en mor som fortfarande håller på sina hednagudar. 800-talet var en svår tid för kvinnorna, de ansågs som lägre stående och fick inte lära sig läsa eller skriva och var helt livegna. Men Johanna lärde sig i hemlighet och fick sedan utbildning av en grekisk lärd. Hon skickades till en skola, med villkor att hennes bror Johannes fick följa med och efter att staden hon bodde i blev plundrad av nordmän tog hon sig till ett munkkloster i Fulda. Meningen var att hon själv skulle giftas bort och hennes bror skulle skickas till klostret, därför kunde Johanna ta sig dit under namnet Johannes när hennes bror blivit mördad.

Av många orsaker hamnade hon sedan i Rom och blev till slut en påve. Enligt epilogdiskussionen av författaren i slutet finns det bevis för  att Johanna faktiskt existerat, bla en stol med hål i botten som användes för att bevisa påvens kön. Men där vissa källor pekar på att hon funnits finns det andra där det hon inte finns med. Enligt författaren beroende på en stor mörkläggningskampanj från kyrkan.

Detta är en spännande och välskriven bok, men som alltid irriteras jag väldigt av bokkaraktärer som är bäst och duktig på något i övermåttan. Johanna är givetvis hur intelligent som helst och kunnig i läkekonst, men det sistnämnda var nog inte så svårt under 800-talet då åderlåtning var den enda boten på allting.

Jag gillade denna iaf och som alltid med historiska böcker är Wikipedia min vän.

Betyg: 4 av 5 | Genre: Historisk skönlitteratur | ISBN: 9780307452368 (engelsk version) | Antal sidor: ca 420

Vividly recreating life during the Dark Ages, while simultaneously painting a portrait of an unforgettable woman, ”Pope Joan” explores the extraordinary life of an independent, intelligent and courageous woman who overcomes oppression and ascends to the highest religious power (”San Francisco Chronicle”).

3 tankar på “Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

  1. Ha, ha, ha! Ja, om det räckte med så lite för att göra mig blöt i brallan så…;)

    Men det är kul att du gillade boken! Jag är en sucker för både fiktiva och realistiska historiska skildringar, så om du kan rekommendera något till mig så kör på:)

    1. HMS: Jag ska nog läsa de jag har hemma först…

      Moonstruck: Hahaha! Jag ska grunna på saken, läser inte så mycket historiska romaner tyvärr… Antar att du läst Iguldens Kejsaren av Rom och de andra i serien?

Kommentarer är stängda.