20 maj, 2024

Vyssan lull av Carin Gerhardsen

Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Bok nummer tre i Hammarbyserien är Vyssan lull av Carin Gerhardsen. Vi får återigen följa Hammarbypolisen och ett mordfall där två små barn och deras mamma mördas. Del 1 heter Pepparkakshuset och jag har recenserat del 2, Mamma, Pappa, Barn här! Detta är alltså samma poliser som också tar vid ungefär där den tidigare slutade.

En filipinsk kvinna med hennes två barn, boende i en fin lägenhet i Hammarbyhamnen hittas alltså mördade. Deras halsar är avskurna, barnen när de fortfarande sover. Undan för undan nystas historien upp om hur hon, Catherine, kom till Sverige och hur hon fick barn med en svensk man. Till slut inser de att mördaren kan vara en av deras egna…

Mycket spännande mot slutet, som nästan alla deckare. Givetvis försökte jag gissa mördaren och jag kom väl på det ungefär samtidigt som huvudrollen gjorde… Så polis är nog inte min framtida karriär!Välskriven och spännande, med en intressant sidohistoria med polisen Sjöberg.

Betyg: 3 av 5 | Genre: Deckare | ISBN: 9789186067113 | Sidor: 295

Hammarbypolisen i Stockholm står handfallna inför den brutala avrättningen av en filippinsk kvinna och hennes två små barn i deras lägenhet. Man hittar inga spår efter gärningsmannen och frågorna blir bara fler. Varför lever barnens svenske far isolerat, nästan utan kontakt med omvärlden? Och hur kunde kvinnan, på de små summor hon tjänade på svartstädning, ha råd med en lägenhet värd flera miljoner?

Berättelsen har sin upprinnelse i någonting som hände för länge sedan, när ett ungt par en solig majdag stannar till med bilen vid en kiosk för att köpa lördagsgodis till de två små pojkar som leker i baksätet.

Kriminalkommissarie Conny Sjöberg sliter hårt med utredningen med ett decimerat arbetslag. Jens Sandén lider av sviterna efter en hjärtinfarkt , Petra Westman famlar fortfarande efter identiteten på den man som våldtagit henne och kollegan Einar Eriksson är försvunnen och har inte dykt upp på jobbet.

Sjöberg själv är splittrad och bestämmer sig till slut för att gå till botten med sin gåtfulla bakgrund som hans mamma vägrat tala om. En dag knackar han på dörren hemma hos sin farmor som han under hela sitt liv trott var död.