20 maj, 2024

Desirada av Maryse Condé

Läste ut denna bok idag under min förvirrade slummer. Desirada av Maryse Condé handlar om Marie-Noëlles sökande efter sanningen om hennes far. Hennes mormor Nina blev våldtagen, hon fick dottern Raynalda som vid femton års ålder fick Marie-Noëlle. Boken tar sin början i Guadeloupe, som för övrigt är författaren Maryse Condés hemland. Därefter går hennes sökande efter en mening med sitt liv via Paris, Boston och hem till Guadeloupe för ett besök hos mormodern.

Jag tycker om språket i den här boken. Det är poetiskt och drömmande, men också lite svår att hänga med i. Framförallt eftersom den byter berättare och kronologi. Det känns som om att den inte riktigt är färdig, den hade kunnat utvecklats lite mer men ändock är detta är mysig bok värd att läsa.

Marie-Noëlle har alltid undrat vem som är hennes far. Hennes mor var bara femton år när Marie-Noëlle föddes och lämnade henne hos den barnlösa Ranélises. Själv försvann hon till Paris för att söka lyckan. Strax efter sin tioårsdag får Marie-Noëlle brev från sin mor som vill att de ska återförenas i Frankrike. Nu tvingas hon lämna tryggheten på Guadeloupe och resa ut i det okända. I Paris grå förorter väntar ingen öppen famn; mamman är känslokall och avvisande och plågas av minnen från det förflutna.

Marie-Noëlle slutar aldrig att grubbla över moderns hemlighet och när hon nås av beskedet att Ranélise har gått bort, bestämmer hon sig för att resa tillbaka till Guadeloupe och söka sanningen.

Desirada är en berättelse som sträcker sig över tre generationer och tre kontinenter. Det är en familjesaga om förlorad kärlek, om mörka hemligheter och gäckande sanningar. Maryse Condé är Västindiens främsta författare. När romanen Färden genom mangroven utkom på svenska hyllades den av en enig kritikerkår.

En tanke på “Desirada av Maryse Condé

  1. Nej jag måste gjort något fel för när jag kom hem så hade det flagat av lite bitar. På söndagen var det bara att pilla bort det i stora delar. var bara på några stället typ i topparna där det satt kvar lite glitter men det var inte så svårt att skrapa bort med de andra naglarna. hehe!

Kommentarer är stängda.