Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Så har jag läst den tredje delen av Ölandsserien av Johan Theorin. Recension av del 1, Skumtimmen och recension av del 2, Nattfåk, hittar ni på länkarna innan. Tydligen ska det komma en fjärde del, men den är ännu inte utgiven.

Den här boken är rätt tråkig. Blodläge av Johan Theorin utspelar sig fortfarande på Öland och Gerlof är fortfarande med i handlingen. Nu har Gerlof tröttnat på tristessen på ålderdomshemmet och flyttar tillbaka till sitt hus i Stenvik. Byn är ganska tom så där på tidigt vår, men två nya villor har byggt i samhället med två stadsborsfamiljer. Även Ernst gamla hus vid stenbrottet är numera bebott, av frånskilda Per och hans två tvillingbarn, Nilla och Jesper.

Det mesta i den här boken kretsar kring Per och hans sökande efter sanningen om hans pappa. Hans pappa Jerry är en porrfilmskung, men har drabbats av en stroke och är inte riktigt meddelbar. Hans studio brinner ner och två kroppar hittas i huset. Jerry envisas också med att säga att hans partner fortfarande jagar honom trots att han hittats död i huset.

Nej, den här boken var inte riktigt lika bra eller spännande som de övriga två. Allt prat om älvorna stör mig och nja, den griper inte tag i mig. Men såklart ska man läsa denna också om man läst de andra med.

Betyg: 3 av 5 | Genre: Deckare | ISBN: 9789170018558 | Sidor: 414

Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget, ett mörkrött stråk som förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på alvaret.

Ovanför klippkanten vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik står nybyggda lyxvillor sida vid sida med stenhuggarnas små baracker.

Vid påsk, när snön smält, får flera av husen nya invånare som flyttar in och måste lära sig att komma överens. Men grannsämjan fungerar inte alltid som det är tänkt och svartsjuka och misstänksamhet börjar gro bakom husväggarna. Den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid.

Blodläge är den tredje fristående spänningsromanen av Johan Theorin. Liksom föregångarna Skumtimmen och Nattfåk är det en berättelse om konflikter mellan gammalt och nytt, mellan öbor och fastlänningar, mellan traditioner och turism, och om hur nästan bortglömd folktro bryter in i det moderna samhället.

Comments are closed.