Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Som ni minns läste jag den tredje delen ur Renzo Aneröds Göteborgsserie, boken som heter Fiender. Jag hade tyvärr ingen koll då på att det var en serie med tre delar, så nu har jag läst den första delen – Löftet: en roman om den understa världen av Renzo Aneröd.

Löftet handlar om Göteborg i början på 70-talet, där allting har sin upprinnelse i den arbetarmiljö som fanns där då. Vi får träffa Tove, Tony, Jyrki, Jerry och Farid och hur de växer upp i en Göteborgsförort. De bestämmer sig för att uttala sina drömmar högt gemensamt och att det ska slå in. Tony vill åka motorcykel och bli arbetare, Farid vill åka till Palestina för att tillbaka sin pappas land, Tove vill bli prinsessa, Jerry vill köra lastbil och Jyrki vill bli präst… De lovar att alltid hålla ihop och hjälpa varandra.

Men vi vi alla vet är inte livet så enkelt och snällt mot alla som man tror när man är barn. De hamnar alla snett mer eller mindre, hamnar i dåliga sällskap och utnyttjas i sin kamp för överlevnad. Det är droger, mc-gäng och begynnande krig mellan olika grupperingar. Vi är alltså i början av vad som sedan utspelar sig under Fiender.

Även detta är en välskriven bok, lite hoppig då den börjar med 2001 och sedan backar tillbaka till 70-talet igen. Men får du tag i denna på ett bibliotek tex och är intresserad av din samtid tycker jag absolut att du ska läsa den! Läs hela serien vetja!

Betyg: 3 av 5 | Genre: Samtida skönlitteratur | ISBN: 9789173430883 | Sidor: 307

Löftet är en annorlunda berättelse om Sverige – om den undre världen och den understa världen. Det handlar om en grupp ungdomar som växer upp i en göteborgsförort under 1970-talet och som drömmer om en ljusare framtid där det är fint att vara arbetare och där alla möjligheter är öppna för alla – det som var socialdemokratins framtidslöfte.

Romanen skildrar klassamhällets stenhårda verklighet med svek, rivalitet och övergrepp. Förhoppningar och drömmar smulas sönder och i strävan efter att bli respekterad och framgångsrik väljer några ett liv vid sidan om lagen och samhällets normer. I den världen råder andra lagar och en egen hierarki.

Löftet beskriver en brutal värld men där finns samtidigt mänsklig värme, kärlek, solidaritet, stolthet, respekt och samhörighet som förenar dem som valt att gå sina egna vägar. De som höll löftet de gav varandra när de var unga.