29 mars, 2024

Den sista föreläsningen av Randy Pausch

Den här boken berörde mig givetvis. Den sista föreläsningen av Randy Pausch.

Randy har fått pancreascancer, cancer i bukspottskörteln. Han får behandling och blir bättre, innan han slutligen får flertalet tumörer i levern och en prognos på 3 – 6 månader att leva. Hur tacklar man den situationen då man har fru och tre barn? Randy var professor och arbetade med virtual reality på Carnegie Mellon-Universitetet och fick möjligheten att hålla en sista föreläsning. Istället för att fokusera på sjukdomen och allt som kommer till, valde att berätta om barndomsdrömmar och hur man förverkligar dem.

Han berättar om hur han som barn drömde om att arbeta på Disney och hur det förverkligades, hur han drömde om att kunna sväva och även det förverkligades. Det som berörde mig mest var avsnittet då hela aulan sjöng för Jai, Randys fru. Hon fyllde år dagen innan föreläsningen och av någon anledning var det hennes ord ”dö inte” som fick mina ögon att tåras en smula.

Jag har inte sett föreläsningen ännu, ska göra det imorgon om jag får tillfälle. Du hittar hans hemsida här och föreläsningen nedan. Föreläsningen spelades in mycket för att hans barn skulle ha den som minne och därför valde han att fokusera på det positiva av hans liv. Randy dog 3 månader efter att boken getts ut.

Läs boken men framförallt, se föreläsningen!

En bok för alla som vill läsa om livets stora frågor.

Med bara några månader kvar att leva höll universitetsprofessorn Randy Pausch sin sista föreläsning. Inför 400 personer gjorde han tio armhävningar. Föreläsningen blev en succé, den lades ut på internet och snart hade miljoner människor sett den. Randys inspirerande livshistoria blev upptakten till denna bok där han delar med sig av sin humor, livsglädje, sorg och intelligens.