Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Ytterligare en recension idag, ledsen för det ni som hatar mina ytliga recensioner. Till sista andetaget av Anne Swärd är en ganska speciell bok, med ett underbart språk som jag gillar men en berättelse som är lite komplicerad.

Lo växer upp i en stor familj, sammansatt av två olika familjer bestående av två par med barn. En lite speciell miljö minst sagt, där hon är omhuldad och skyddad och därför tar extra mycket risker. Efter en gräsbrand i området när hon är sex år träffar hon dubbelt så gamla Lukas som hon utvecklar en stark vänskap till. De hittar ett ödehus som de rustar upp och tillbringar mycket av sin tid tillsammans i.

Alla i Los familj tror att hon blir utnyttjad, men inget händer någonsin mellan dem. Men ju äldre Lukas blir, desto svårare blir det för honom att hålla igen. Allting stegras och ställs mot sin spets en het sommar när Lukas pappa ligger döende i cancer och en tolk kommer till byn.

Välskriven, bra bok, men lite krånglig att hänga med i. Men jag gillade den, jag kände med karaktärerna även om de var lite underliga ur mitt perspektiv.

Betyg: 3 av 5 | Genre: Skönlitteratur | ISBN: 9789186369613 | Sidor: 356

Hur vet man vad det är att älska?

Det börjar i en svensk by på 70-talet. Lo växer upp som ensamt barn i en märkligt stor familj i utkanten av ett sydsvenskt samhälle. Los mamma har sagt att hon ska akta sig för kärleken, men hon har aldrig sagt varför. Och Lo kan inte sluta att undra. Mellan Lo och den äldre grannpojken Lukas växer en stark och hemlig gemenskap. Men när hon en dag lämnar Lukas börjar hennes eviga lämnande. Hon möter män världen över, i Stockholm, Krakow, Budapest, New York, men det slutar alltid med att hon lämnar dem. Till sista andetaget är ett löfte. Och Lo vet att det löftet är livsfarligt.

Till sista andetaget är en roman om en ung kvinna och kärleken. Med ett briljant språk som fängslar och illustrerar, berättar Anne Swärd historien om Lo och Lukas, som nu översatts till tolv språk. Bland annat engelska, franska och ryska.

  1. Tack! Har den boken ligger i min jättestora hög med olästa böcker, men nu tror jag att jag vet vilken jag plockar åt mig nästa gång.

  2. Läste den i våras inför en bokcirkel jag är med i och blev helt betagen! Gav dessutom bort den i present till en bokintresserad väninna. Gillade den lite trolska stämningen och kunde känna igen miljöer och tankegångar från en svunnen tid i mitt liv.

    Vill förresten rekommendera en bok jag påbörjade och slutförde idag :”Señor Peregrino” av Cecilia Samartin. Härlig!

Comments are closed.