Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Den här boken vet jag inte riktigt hur jag ska recensera, hur jag ska förhålla mig till den. Det är en skakande samtidsskildring som får mig att känna skräck inför Nadines tonårstid – må så vara att hon mestadels bor i Växjö. Men vågar jag skaffa egna barn?

Fiender av Renzo Aneröd handlar om en grupp ungdomar bosatta i Göteborgs förort Backa. Det är den politiska Elin, blyga och osäkra Daniel, Marcus som tyr sig till GHB, invandraren Mahmod, Antonio som slåss för arbetarklassen och alla runt omkring dem. Elin har blivit avstängd från Waldorf för en uppsats där hon problematiserar invandringen och börjar därför på Daniels skola. Direkt när hon kommer dit hamnar hon i konflikt med invandrargänget med Mahmod i spetsen, de rånar och  våldtar och utövar sin makt på det sättet. Daniel och Elin finner varandra och tillsammans med Elins halvbror Torbjörn, medlem i en motståndsgrupp, försöker de stoppa Mahmod och hans gäng.

Samtidigt är AFA och RG som Antonio tillhör ute efter nazisterna, vilket mot slutet urartar fullständigt i stort kaos och tragedi. Samtidigt som de alla egentligen har ganska mycket gemensamt…

Det är en fruktansvärd bok. Otroligt starkt berättat och mycket bra personporträtt. Jag blev på riktigt både rasist och sympatisör med AFA på samma gång, det var riktigt skrämmande att inse dels hur svår krisen är idag och hur svårt det är att ens förstå den. Fiender är del 3 i en serie romaner, del 1 heter Löftet och del 2 Vildsvinet. Är nog värt att läsa de också!

Läs den här om du kommer över den!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Samtidsroman | ISBN: 9789186369545 | Sidor: 399

Elin går på Waldorfskola men blir förflyttad efter att hon skrivit en högerextremistisk uppsats. Istället hamnar hon hos sin pappa på Hisingen – en förort märkt av missbruk, kriminalitet och nedmonterad välfärd. I sin nya skola slåss hon snart mot både invandrare och vänsteraktivister, och där träffar hon Daniel.

För ungdomarna som söker sin framtid i skuggan av den nedmonterade välfärden är världen laglös, våldsam och fylld av trakasserier och förnedring. Några flyr in i GHB-missbruk, en del söker tryggheten i gänget där alla har samma etniska rötter, andra dras till politiska rörelser där de finner förklaringar till sin utsatthet och övervinner sin rädsla.

Fiender är en intensiv och skakande roman om ungdomar som dras till extrema rörelser och är tredje delen i Renzo Aneröds trilogi om varför unga människor väljer våldets och kriminalitetens väg