Ni trogna läsare vet ju att jag vid 32 års ålder fortfarande kämpar med dålig hy. Om det hade varit som så att det var tonårsfinnar hade jag kanske känt mig ung och glad, men så bra är det ju inte. Men oavsett vilket, för några månader sedan fick jag ett mail av en läsare som heter Anna där hon berättade om the oil cleansing method. Eftersom hon testat det ett tag tänkte jag att hon kanske ville bidra med en recension av denna metod!

Om du har några frågor som du vill ställa till Anna men inte i kommentarerna, maila mig på karin@vackerunderbar.se så vidarebefodrar jag ditt mail!

The oil cleansing method

Varför? Special Cleansing gel från Dermalogica har varit min stapelvara vad gäller ansiktsrengöring de senaste fem åren. Efter det att jag fick barn har min hud revolterat på bred front. Den är reaktiv och känslig samtidigt som mina porer täpps till med ljusets hastighet och orsakar djupa infekterade finnar. För att komma tillrätta med dessa problem har jag letat efter en ny hudvårdsrutin och i mitt sökande hittade jag the oil cleansing method vilken jag nu testat i cirka tre månaders tid.

Hur? Funkar enligt principen fett löser fett, dvs man använder olja för rengöring av ansiktet. Mer info om olika oljors för- och nackdelar och annat smått och gott om metoden fås enklast genom att googla the oil cleansing method. Jag har använt mig av en blandning av 20 % ricinolja, 40 % solrosolja, 40 % jojobaolja. Anledningen till detta är enkel, dessa oljor var lättillgängliga, ricinolja köps på apoteket, solrosolja i mataffären och jojobaolja på hälsokosten.

Rengöringen görs på kvällen. Fördela en hyfsat generös mängd oljeblandning i händerna och massera in på torrt ansikte, massera ordentligt så att du riktigt känner hur smink och orenheter löses upp. Blöt sedan en frottéhandduk i varmt vatten, vrid ur och lägg sedan handduken över ansiktet. Vänta tills handduken kallnat, badda ansiktet lätt. Upprepa denna procedur 4-5 gånger. Nu har du ett väl rengjort ansikte, gillar du att klämma pormaskar och liknande får du behärska dig för det är lätt att börja pilla och klämma i det här läget (jag syndar ibland)!! Om du är väldigt fet i hyn behöver du inte smörja in dig. Jag har däremot växlat mellan att antingen smörja in mig med några droppar jojobaolja alternativt Dr Hauschkas ansiktsolja. Just kombinationen oljerengöring och vårdande olja i någon form funkar (så klart!) väldigt bra tillsammans.

Resultat?

Positivt: Jag tyckte mig se resultat redan efter en vecka och det har hållit i sig. Största fördelarna är att min hud är betydligt mer ”mätt och belåten”, den är mindre reaktiv, jämnare hudton, pormaskarna är mindre synliga och bäst av allt, sedan jag började med den här rengöringen har jag bara haft en enda stor, äcklig inflammerad finne!! När jag gått och lagt mig har ansiktet varit rödmosigt och glansigt av olja men på morgonen har jag vaknat upp med i det närmaste perfekt hy!

Negativt: Det tar tid på kvällen när jag är som tröttast! Tanken var att detta skulle bil min kvällsrengöring sju dagar i veckan, men icke. Jag är äckligt kvällstrött och att jag somnar i soffan under veckorna är mer regel än undantag. Och när jag väl vaknar till är min enda önskan att snabbast möjligt ta mig från soffan till sängen, dessa kvällar har jag kört vanlig rengöring. Jag behövde också ta bort min mascara innan jag började med rengöringen annars hamnade den i ögat och irriterade.

Fortsatt användning?

Som en djuprengöring när jag känner att huden behöver något extra – ja. Som vanlig kvällsrengöring -nej. Jag gillar resultatet jag får av the oil cleansing method men jag är lite för bekväm av mig för att göra det varje kväll. Däremot kommer jag att byta ut min ordinarie rengöring mot en rengöringsolja för min hy gillar verkligen rengöring med olja (i alla fall nu på vintern). Även ansiktsoljor har fått en säker plats i min hudvårdsrutin.

 1. Den negativa aspekten med det känner jag igen från min användning av Baby Face från Lush. Väldigt oljig, man får tvätta händerna med tvål efter att man smörjt in ansiktet, och sedan måste man torka ansiktet med blöt bomulls-rondell två tre gånger innan det blir helt rent. Men så bra det är ändå! Haha :P
  .-= » Malins senaste inlägg: 020-025 =-.

 2. Det måste jag testa, att göra huden ren med olja! Jag har exakt samma problem med min hud som du. Jag använder Dermanord och Ole Henriksen, som har bra produkter, men blir ändå inte kvitt dessa stora äckliga ”bölder” som ploppar upp titt som tätt.

  Kim

 3. Jag har läst att det blir värre i början med den här metoden (ja, men alla metoder egentligen) och är rädd för att börja med den bara därför. Hur länge ungefär blir det värre? Blir det verkligen bättre efter ett tag? Är rädd för att få tillbaka mina stora acneproblem om jag börjar, att det blir värre och sen aldrig någonsin bättre. Hur är erfarenheterna kring detta? Svara gärna i min blogg.

  Här är ett inlägg med bilder som jag skrev om min acne http://lynnpetersson.blogg.se/2009/october/min-acne.html så kanske du förstår att jag inte vill ha tillbaka problemen :)
  .-= » Lynns senaste inlägg: Potatismos med dill =-.

Comments are closed.