18 juli, 2024

Recension: Salicylsyra hemma

*** OBS!! Laborera inte med syror hemma om du och din hud inte är van vid syror!!! OBS!!! ***

Jag har inte velat skriva om mina syrabehandlingar jag gör hemma, det passar inte alla och det är också viktigt att ha kunskap om förfarandet. Men jag hoppas att du tar detta inlägg på rätt sätt och ser till att skaffa kunskap från fler håll innan du provar.

salicylicacid

Jag har sedan många år använt syror, dels i olika krämer som Acquizhen Gentle Exfoliating Mask och Peter Thomas Roth Glykolic Acid 10% Moisturizer (samma recension), dels gjort behandlingar på salong i form av TCA, salicylsyra och vi-peel. Min hy är ganska van vid syror som ni förstår.

Salicylsyra är den verksamma ingrediensen i aspirin. Ni har säkert hört talas om aspirinmask? Den här masken är bra om du har ett utbrott av finnar eller pormaskar, dock känner jag inte att den hjälper så bra som jag ville.

Jag beställde min 20%-iga Salicylsyra från Skin Beauty Solutions på eBay för $15, ungefär 99 kronor. Mycket pålitlig och bra återförsäljare. Salicylsyra (Salicylic Acid) finns från 10% för de som bara vill rena huden varje dag till 30% för de med grov akne. Jag valde 20% och har under fyra veckor gjort 3 behandlingar.

Info om Salicylsyra:

Salicylsyra är en kraftfull keratolytic vilket betyder att det hjälper till att lossa banden mellan hudceller för att främja peeling. Det är den enda hydroxidsyra som är oljelöslig, vilket gör att den kan tränga in i tilltäppta porer. Den kan användas oftare än de andra peelingarna utan att öka  risken för irritation.

Fet hy är benägen att få pormaskar, finnar och stora porer – speciellt i T-zonen (pannan, näsan och hakområdet). Salicylsyra är en beta-hydroxisyra, ett högeffektiv ytlig peelingmedel och porrengörare. Det löser och avlägsnar åldrande celler, olja och skräp från hudens yta. Stimulerar ny cellproduktion och ökad kollagenbildning. Är oljelösliga och fettlösliga, så det kan tränga in i talgfyllda folliklar och rensa tilltäppta porer, vilket leder till markant förbättring av aknebenägen hud.

    • Den 10%-lösningen kan användas var och varannan dag, eller vid behov, för att hålla porerna klara och fet hud under kontroll.
    • Den 20%-ig lösningen är mycket effektiv i att kontrollera överskott av oljeproduktion och djuprengöra porerna. Den bör inte användas mer än 1 gång per vecka.
    • Den 30%-lösningen ska endast användas efter att du har acklimatiserat huden till att tåla den 20% peelingen. Detta är inte en mild lösning.

 

För att syran ska fungera optimalt måste huden vara helt ren. Efter rengöring av ansiktet tvättar du med sprit (tex alsolsprit), därefter tar du en bomullsrondell med syra och applicerar i ansiktet. Aktiva finnar kommer bli vita, de dör direkt du applicerar syran. Beroende på hur van du är och hur känslig du är för smärta i huden kan du låta syran sitta kvar så länge du kan, men max kanske 10 minuter. Därefter massor med vatten tills det inte längre svider i ansiktet. Efteråt är det viktigt med återfuktning, jag använde aloe vera gel eftersom den svalkar men det finns också Hyraluronsyror som är bra.

Resultatet då? Jo, du fjällar, blir torr som fnöske och slipper pormaskarna och aknen. Jag har alltså gjort 3 behandlingar och är nöjd för tillfället. Det var otroligt jobbigt att vara så extremt torr, inget hjälpte kändes det som. Men det gick ju över efter 1,5 vecka eller så efter sista behandlingen. Just nu är min hy jättefin, trots mens om några dagar har inget nytt ploppat upp.

Så, om du är van eller åtminstone extremt försiktig – prova för all del. Men tänk på att du måste använda solskyddskräm med högt spf, minst 40 måste du använda. Läs alltid informationsbladet som följer med och överdosera inte i antalet behandlingar. Det blir inte bättre resultat om du gör det oftare.

Jag svarar gärna på frågor bland kommentarerna!

English: Review of Salicylic Acid Skin Peel 20%. Don’t use if you are not used to acids! 

_

Produkt: Salicylic Acid Skin Peel 20% – Salicylsyra 20%
Betyg: 4 av 5
Pris: $15.19 | 99 sek
Mängd: 30 ml
Köpa igen: När den tar slut ja
Inköpsställen: eBay