Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Jag har återigen fått chansen att läsa en bok genom Booked, en tjänst där några lyckliga få kan läsa böcker innan de släpps i handeln. Läs mer på Booked.nu. Denna gång sorgliga men fina Kärleken passerade här en gång av Peo Bengtsson.

Bengtsson berättar lågmält och faktiskt ganska poetiskt om hur Samuel mötte kärleken – och förlorade den. Boken började med att hans fru Johanna kommer hem och säger att hon vill skiljas. Som med alla någorlunda samspelta par hade Samuel anat att något var fel, men ville inte erkänna det. Men Johanna har träffat en annan, en författare som hon som förläggare antagit att ge ut sin debutbok.

Vi får också följa med i hur de träffades, vad som hände när Samuel åkte till Katmandu och längtan hem. Och hans bästa väns förlust av hans son, en händelse som hade kunnat stjälpa hela deras liv för lång tid framöver. Det är en stark och ledsam bok, gripande och otroligt nära. Språket är sådant att du omedelbart dras med, du förstår känslorna på ett väldigt äkta sätt.

Den här är riktigt fin! Jag kommer lämna den vidare, jag hoppas mamma kommer uppskatta den lika mycket som jag gjorde!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Kärleksroman | ISBN: 9789175370828 | Sidor: 287

Här berättar författaren Peo Bengtsson med egna ord om sin bok för bokus.com:

”Kärleken kommer och går, sägs det. Så är det för varje människa. En passion kan kännas som ett knivhugg i magen, och har du tur så sörjer du att såret läker när passionen försvinner.

Jag ville berätta historien om Samuel och Johanna, om deras relation och vad som gjorde den unik. Och hur det gick till när det unika ändå gick sönder. För sådant händer. Samuel säger på ett ställe i berättelsen att Johanna går emot en naturlag när hon lämnar honom. Det håller Johanna med om, men ändå måste hon göra det. Om det ville jag skriva.

En gammal vän kommer att spela stor roll i den här romanen, en vän som borde ha varit försvunnen, eftersom Samuel inte har haft förmåga att behålla sina vänner när barnen kom. Jag tycker om det, att vänner från förr fortfarande kan få spela roll i ett liv som fortsatt åt ett annat håll.

Till sist får jag frågor om vad som är sant och inte sant i boken. Mitt svar blir: läs det som den roman det är. Men jag kan avslöja att knarkhistorien tyvärr har hänt på riktigt.”

/Peo Bengtsson

Samuels tillvaro rämnar när Johanna avslöjar att hon träffat en ny man. Medan hon snabbt går vidare in i sitt nya förhållande, står Samuel kvar i spillrorna av det liv han trodde skulle vara för evigt. Och hur blir det med barnen?

Samuel försöker orientera sig i en obekant värld, där han är pappa ena veckan och nästa vecka… vadå? Och var är vännerna? Theodor finns där, men deras vänskap är bräcklig. Vad återstår när kärleken har passerat?

Comments are closed.