27 april, 2024

Monster av Micael Dahlén

Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Jag är inte bara intresserad av historia, nazister och autentiska biografier. Jag gillar att läsa om seriemördare också! Den här boken, Monster av Micael Dahlén, är därför perfekt för en sådan som mig.

Inte bara ur ett rent faktamässigt perspektiv. Micael åker och träffar 5 kända seriemördare, Peter Lundin (ströp och styckade sin mor och flickvän bla), Issei Sagawa (sköt en kvinna och åt upp henne), Dorothea Puente (giftmördade sina inneboende och grävde ner dem i trädgården), Wayne Lo (sköt ihjäl skolkamrater på en skola) och Charles Manson (knivmördare, som fick sin ”familj” att mörda åt honom). 5 olika metoder och 5 olika livsöden – men alla har de gemensamt att de blivit kända och beundrare efter sina dåd. Den här boken tar itu med Micaels egen besatthet av dessa monster, han behöver själv få svar på varför han har gått från avsky till fascination och gör det på ett ganska metodiskt och vetenskapligt sätt.

Mördarna, bild från Aftonbladet. Charles Manson, Wayne Lo, Peter Lundin, Dorothea Puente och Issei Sagawa.

Micael Dahlén är professor i marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm. Att skriva böcker om seriemördare är inte direkt hans vanliga jobb, han höll också detta projekt hemligt under en lång tid. Desto skickligare då att lyckas intervjua hundratals personer om deras känslor inför personer som mördat. Micael kom fram till att en man eller kvinna som mördat upp till 2 personer beundras, medan fler än 2 ses på med avsky. Han satte upp två olika profiler på en dejtingsajt, den ena hade inte mördat och den andra hade gjort det. Gissa vilken som fick flest brev? Han insåg också att män beundrar andra män som slagit ihjäl sitt offer, medan kvinnor beundrade de som giftmördat.

Möjligtvis att denna bok är lite tunn, åtminstone om man är ute efter blood and gore. Om du vill ha detaljer av morden, bilder eller beskrivningar, då är inte detta rätt bok. Men om du vill veta varför folk skickar kärleksbrev till dem och följer deras livsfilosofi – ja då är du på rätt sida bokhyllan. Mycket bra och välskriven bok förövrigt!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Fakta kriminologi | ISBN: 9789186815660 |

Sidor: 186

”Jag ska inte döda dig. Var inte rädd”, hör jag honom viska bakom mig.

I Micael Dahléns nya bok får du bland annat möta Charles Manson och den japanske kannibalen Issei Sagawa sammanlagt fem av världens mest kända mördare med skrämmande historier som spänner över ett halvt sekel.

Fem monster. Och en författare som träffat dem alla. Micael Dahlén har utforskat en värld fylld av blod och död men också av pengar, kärlek och kändisskap. Han har korsat tre kontinenter på jakt efter svar. Hur är det möjligt att människor upphöjts till världskändisar genom att mörda? Varför är vi så fascinerade av mord och mördare i de mest sedda filmerna, i de mest lästa böckerna, i våra egna tankar?

Svaren som han finner är lika skrämmande som morden i sig. ”Monster” är Micael Dahléns första bok på svenska efter succén Nextopia, men boken liknar inget han gjort tidigare, det är snarare en personlig reportagebok med känsla av spänningsroman.

Micael Dahlén är till vardags professor på Handelshögskolan i Stockholm och rankad som nummer tio i världen inom sitt forskningsfält.

5 tankar på “Monster av Micael Dahlén

  1. Ohh älskar böker om seriemördare oxå! Denna verkar intressant, har endel innan :D Tycker det är mest intressant att få veta hur de tänker och funderar, svårt för mig att förstå, nog därför jag blir intresserad :D

    1. @Viktoria, Oh, har du några boktips? Det är absolut samma här, varför gör de som de gör? En del har ju mer psykiska problem som kanske är lite knepigare att förstå iofs…

  2. Jag har en bok som heter

    The A To Z Encyclopedia Of Serial Killers av Harold Schechter

    och sen två böcker om olika sorters seriemördare, en om barn som mördar sina föräldrar och en om crime of passion. Kan kolla upp namn om jag hittar dem sen efter jul :D

    Den sista jag har är femtion seriemördare, hur blev de sådana monster av Charlotte Greig. Mkt intressant bok :D

    mvh Viktoria

Kommentarer är stängda.