3 mars, 2024

Recension: Makroobjektiv till mobilen

makroobjektiv
Makroobjektivet monterat på kameralinsen, med vidvinkelobjektivet brevid.

 
Om det är något jag älskar är det att ta närbilder av exempelvis blommor – det vill säga makrobilder. Tyvärr har jag ännu inget makroobjektiv till min systemkamera, funderar på att köpa ett Tamron 90mm här i sommar men det är en ren ekonomifråga. Jag längtar efter den dagen jag har råd med det…

Men häromveckan fick jag ett litet Wide/Makroobjektiv till mobilen att testa! Objektivet kom från MrGizmo, en webshop med massor med kul elektronikprylar.

Makro- & Vidvinkelobjektiv för mobiltelefon

makroobjektiv-2Kompatibel med de flesta kameramobiler!

Det här är linsen som alla glada amatörfotografer gått och väntat på. En extremt liten vidvinkel & makrolins som tillåter dig att ta ännu extremare naturbilder. Linsen fäster du enkelt genom att klistra fast en tunn, magnetisk ring runt mobilkamerans lins. Ringen sitter sedan där och du kan ta av och sätta på linsen som du själv vill.

Medföljer gör även ett smidigt skydd för linserna som du rekommenderas att använda för att slippa fula repor. Linsen täcker blixten en aning när den är monterad på en iPhone 4.

Pris: 245 kr på MrGizmo

 

Det tog ett tag för mig att testa detta objektiv eftersom min mobil varit på lagning, men nu var det dags! Jag har ju en Samsung Note 2 samt ett skal, men då kameran på mobilen har en stålring var det absolut inga problem att montera objektivet utan att sätta fast den medföljande ringen. Objektivet fäster alltså med magneter på mobilen, har du däremot en mobil med yttersida av plast är ju metallringen väldigt lätt att sätta fast.

Objektivet sitter inte jättehårt i magneten, så det gäller att vara lite försiktig så den inte lossnar och försvinner! Det finns även ett litet linsskydd och en magnetbricka med snöre för enkel förvarning på din mobil. Smart faktiskt!

Först var jag lite besviken på makroobjektivet, det gick ju inte att få fokus! Tills jag insåg att närgränsen låg på typ 1 cm! Det gällde att gå riktigt riktigt nära för att få fokus, mobilen sköter ju det där med autofokus rätt bra själv så bara man går riktigt nära funkar det. Jag har några exempel på bilder nedan, så ni ser hur bra kvalité det blir. Däremot är det extremt svårt att få skarpa bilder, eftersom det blir så nära blir minsta rörelse väldigt förstärkt. Så är du darrhänt kanske denna inte är något för dig … ;-)

 

Jag tror säkert att jag kommer använda detta rätt ofta, framförallt när jag fotar blommor och nagellack framöver. Det är ju sjukt roligt att leka med! Vidvinkelobjektivet däremot tror jag inte blir någon hit för mig.

Så mitt betyg på denna är högt! För en relativt liten peng är den ju en bra investering om du gillar att fota makron.

Betyg: 4 av 5.
Pris: 245 kr
Köpa igen: Ja, om jag tappar bort den måste jag!
Inköpsställen: MrGizmo

4 tankar på “Recension: Makroobjektiv till mobilen

  1. Bilderna ser riktigt bra ut tycker jag. Och om du älskar macrofotografering så är Tamron objektivet nästan ett måste.

  2. Hmmm egentligen låter det ju perfekt för mig, eftersom jag bara fotar till bloggen med hjälp av mobilen. Men å andra sidan, är det svårt att få skärpa så försvinner ju liksom poängen med macrofoton tycker jag. Hmmm!

Kommentarer är stängda.