topmodel

Se avsnittet av Top Model på tv3play om du själv vill se vad som händer…

För några veckor sedan sändes Top Model Sverige på TV3, avsnittet där de får en makeover. En av tjejerna vägrade, med motiveringen ”jag kommer aldrig få en kille om jag har kort hår!”

Ok, jag är 100 år gammal. Jag har en man som älskar mig exakt så som jag är, oavsett om jag har orakade ben, luktar svett, har supersnaggat hår eller långt, har grönt nagellack och blå ögonskugga, blått eller rosa hår eller gud bevars, ser helt normal ut. Min mans tolerans och kärlek har lärt mig mycket om mig själv, att jag är i makt av mitt eget liv. Jag VET att Anders aldrig skulle rynka på näsan om jag klippte mitt hår supermegakort, men om han skulle göra det skulle jag skita fullständigt i det. Att jag sparar ut långt hår nu har enbart för min egen skull att göra.

Avsnittet av Top Model fick mig verkligen att fundera över idealen och hur unga tjejer uppfostras idag. Tjejen ovan är 19 år, vuxen nog att ta egna beslut men uppenbarligen inte vuxen nog att vistas i samhället. Eller?

Det som gör mig skraj är unga tjejer fortfarande uppfostras att de ska behaga mannen i första hand! Att deras utseende och beteenden enbart handlar om att de ska få en kille, de gör inget för sin egen skull. Ok att man blir uppfostrad som en Victoriansk kvinna från 1800-talet, men vad är det för stolpskott till föräldrar som uppfostrar sina barn på det sättet?

Nej, om du är i ett förhållande där du inte får se ut eller göra vad du vill – LÄMNA HONOM! Du är den enda som har något att säga till om vad gäller hur du ska se ut. Och lär dina barn (för i helvete!) samma sak!

Det här är inlägg 28 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar.

 1. såg också ”utbrottet” och tänkte, herregud! att gå miste om en sådan stor chans för att man inte vill klippa håret…sorgligt tycker jag. sen att man gillar sitt långa hår och kan sörja det, men nej… tycker det säger en hel del om denna utseende fixerade värld.

 2. Ja, kan ju inte annat än att hålla med. Jag kan förvisso förstå att många bär en del emotionellt bagage i sitt hår, jag gjorde mig av med det när jag mot min mammas vilja klippte av mitt midjelånga hår när jag var 16. Jag ville frigöra mig och inte vara ”hon med det långa håret” utan Alex. Det kan för andra vara svårt att klippa sig för att tja, de inte vill rätt och slätt, de blev mer eller mindre tvångsklippta som små etc. Men ”då kommer jag inte få en kille”, vill man ens ha en partner som har det som dealbreaker? Jag pratar med en kompis nu vars kille inte vill att hon klipper sig ”för tjejer ska ha långt hår” och visst, han är jättesnäll i mycket annat men att ens säga så? Varför skulle han ha mandat att bestämma det? Han tycker ju dessutom att hon ska ta det lugnt med träningen ”för det är inte snyggt med tjejr med för stor muskler”… Grrr, jag kokar!

  • @Alex, Ja, jag förstår den emotionella delen med hår, även om det ju också växer ut tillslut. Men det tar tid och kraft att spara ut så det kan jag hajja på ett annat plan.

   Och du har helt rätt i tanken där, vem vill ha en karl som har det som kriterie eller tar sig friheten att bestämma det? Hoppas du kan peppa din kompis att stå på sig i hennes egen vilja!

 3. Reagerade precis som du. Har vi inte kommitl längre??? Stackars unga tjejer… Tänk vilken chans hon gav upp för detta. Hellre långt hår så att hon får en kille än att klippa sig och få en skjuts i karriären som modell. Det FINNS faktiskt även män som gillar kvinnor med kort hår. Men som du säger – hon ska ju inte ha långt eller kort hår för killarnas skull utan utifrån vad hon själv vill! Rätt kille älskar ju henne oavsett hennes hår.

  Förhoppningsvis är det hennes ungdom och naivitet som ligger bakom och att hon får bättre självförtroende som kvinna när hon mognar. :)

  • Jo, vi får skylla på åldern tror jag. Jag var väl rätt osäker själv i den åldern, då alla söta flickor med långt hår hade pojkvän men inte jag. Nåja, hon och de flesta andra fattar väl till slut!

Comments are closed.