Klicka på bilden för att komma till Bokus

Ååååh, den har boken gillade jag! Igelkottens elegans av Muriel Barbery handlar om den till synes anspråkslösa portvaken Renée Michel i ett fint hus i Paris. De boende i huset anar inte att Madame Michel är intelligent och mycket litterärt bevandrad. Hennes katt är döpt efter Leo Tolstoj exempelvis.

I samma hus bor också Paloma, en 12-årig tjej med IQ låååångt över medel. Hon har bestämt sig för att ta sitt liv och bränna ner våningen. Hon har svårt att hantera sin äldre syster och hennes ignoranta föräldrar. Boken växlar mellan Madame Michel och Paloma, Palomas djupa dagboksanteckningar och Madame Michels tankar och funderingar. Men allting förändras när Kokuro Ozu flyttar in i huset. Han inser genast att Paloma och Madame Michel är speciella och en djup vänskap dem emellan håller på att utvecklas.

Till en dag då allt slutar… och då grät jag.

Herregud, mycket fin bok! Underbart språk där vi också får ta del av karaktärernas åsikter om kommatering! Den är underhållande, rörande, viktig. Läs den här!

Jag ska helt klart läsa mer av denna författare!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Samtida skönlitteratur | ISBN: 9789186480042 | Antal sidor: 345

Renée Michel är portvakt i en ståtlig fastighet i Paris finare kvarter. Hon är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Hon lever sitt liv diskret bakom en övertygande schablonbild av den vresiga och obildade portvakten med få intressen utöver katten och skräniga teveprogram.

Tolvåriga Paloma Josse bor med sin familj i en paradvåning i samma hus. Hon är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves bete sig som sina jämnåriga. Hon tycker livet är absurt, känner sig oälskad och har bestämt sig för att begå självmord på sin trettonårsdag.

Renées och Palomas vägar korsas när den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in.