Jag brukar inte bry mig så mycket om författare, det är oftast viktigare vad berättelsen handlar om än vem som skrivit den. Men jag har skaffat mig en författare på min hat-lista, vars böcker aldrig någonsin kommer läsas av denna bokmal igen iaf! Det som är intressant är ju också att han vunnit en massa priser och anses som en stor författare.

Vem jag pratar om? P C Jersild! Nu har jag läst två av hans böcker, Barnens Ö från 1976 och Edens bakgård från 2009 och nej, de är usla!

Edens bakgård av P C Jersild handlar om Roland Rajamäki, en man från samhällets baksida. Han är alkoholist, lever på gatan och har på nåt sätt blivit av med sitt personnummer. Han finner en dag en plånbok med ett presentkort till HoloDrom, ett virtual reality-center. Efter sitt första besök blir han kontaktad av en man som vill anställa honom, vilket han efter ett tag går med på.

Han bor på kontoret, måste vara nykter och får en hund som vaktsällskap. Med tiden blir han mer och mer indragen i Företagets affärer, han får vara med om inspelningar av det otäcka slaget till HoloDromen bla och en väldig massa tveksamheter uppstår.

Äh, läs beskrivningen nedan men håll dig i övrigt borta från den här boken! Den är så usel, den är dåligt berättad, dåligt språk och ett löjligt persongalleri.

Betyg: 1 av 5. Stay away!

Den bostadslöse Roland Rajamäki har hankat sig fram genom att trolla på firmafester men har inte riktigt hittat sin plats i livet. När den ende som står honom nära, schäfern Busen, blir stulen rämnar tillvaron och han sjunker allt djupare ner i missbruk och uppgivenhet. Men när Roland får ett erbjudande han inte kan tacka nej till, att jobba svart som nattvakt på ett kontor, börjar de mest märkliga saker hända. Inlåst på kontoret som officiellt är en privat arbetsförmedling märker han så småningom att företaget sysslar med något helt annat.

Med tredimensionella simuleringar av alltifrån rymdfärder och safariresor till pedofili och lustmord försöker företaget locka kunder till sitt ”upplevelsecentrum”. Då lågkonjunkturen drabbar firman föds en ny och revolutionerande idé: verksamheten ombildas till en kyrka, som med hjälp av samma virtual reality-teknik kan erbjuda frälsning, ett besök i himlen eller en åktur ner i helvetet, allt under trosfrihetens täckmantel.