26 april, 2024

Skynda att älska av Alex Schulman

Meste bloggkungen Alex Schulman, en kontroversiell eller kanske bara en udda figur, gav förra året ut en bok om sin far, Allan Schulman. Skynda att älska av Alex Schulman, berättar om en ömsint far.  Gammal, men aktiv förälder.

Allan var en stor radio- och tv-personlighet och det är intressant att veta mer om honom även om han för mig var helt okänd. Han arbetade dock som producent för storheter som Lennart Hyland och Lasse Holmqvist. Du kan läsa mer om honom här, på wikipedia. Men han var gammal när Alex föddes, 68 år. Vilket innebar en inbyggd försiktighet mot hans skröplighet som blev värre och värre med åren.

Det som var jobbigast för mig att läsa var naturligtvis när Allan dog och hans begravning. För mig var det då det brast och känslorna kom. I övrigt måste jag säga att den inte berörde mig så mycket som jag trodde. Alex har ett ganska barnsligt språk och hela boken är ganska ytlig. Skrapar liksom bara på ytan. Dessutom saknar jag bilder, men kan förstå att det kanske blir för privat.

Betyg: 3 av 5

Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar upp honom i luften och busar med honom som kompisarnas pappor gör. Och som ung vuxen bär han en ständig oro för att pappan ska gå upp mitt i natten och råka trilla. Mer än en gång har det hänt att han fått lämna krogkön för att i ilfart åka hem och hjälpa pappa.

Allan Schulman gick bort 2003, Alex var då 27 år, Allan 84. Efter begravningen kämpar Alex med sina egna känslor och han blir en mästare på att stänga av dem, tills en dag då det inte går att hålla dem tillbaka längre.

I Skynda att älska får läsarna möta en ny sida av Alex Schulman. Det är ett slående ömsint, vemodigt och kärleksfullt porträtt av en far. Vemod och sorg blandas med humor och oceaner av kärlek.