Ytterligare en ljudbok avnjuten i bilen! Denna gång Uppdrag : Skyddsängel av Arto Paasilinna läst på finlandssvenska av Frej Lindqvist. Ni anar inte vad jobbigt det var att tänka efter att ha lyssnat på denna i två dagar, jag tänkte på finlandssvenska hela tiden! Jomenvisst!

Nå, denna bok är ju så knasrolig! Fast jag blev mest lite förbannad på den klantiga ängeln, Sulo Auvinen. För boken handlar då om den fromme Sulo som efter sin död examinerat till skyddsängel för en antikvariatsägare i Helsingfors. Ängeln ställer till det mesta, från att skydda dem från ett framrusande tåg till att köra upp ett fartyg på land. Allt han företar sig misslyckas och för en normalt tänkande människa som jag själv slår man sig i huvudet hela tiden i förundran. Doh! liksom!

Om du har tillfälle, lyssna på denna som ljudbok! Det är så himla givande att höra den på finlandssvenska, det läggs liksom till en dimension till humorn. Och ja, missa in denna, skitrolig!

En solig majdag samlas femhundra änglar i Kerimäki kyrka för att gå den årliga grundkursen i skyddsänglaskap. En av kursdeltagarna är den vid 82 års ålder framlidne lektorn i religionskunskap, Sulo Auvinen. Som människa var han lite av den klantiga typen som ofta hamnade i besvärliga situationer. Som ängel är han en ståtlig uppenbarelse: vingbredden är hela elva meter! Dessvärre tycks klantigheten ha följt med honom in i änglalivet, så när Sulo ska få det första uppdraget bestäms att han ska få en lättbeskyddad person på sin lott. Valet faller på Aaro Koronen, en nybliven kaféägare i Helsingfors.

Men redan innan det första uppdraget ens hunnit börja lyckas han på vägen dit trassla in sig i en kraftledning. Högspänningsvajrarna blixtrar och vingarna börjar ryka. Lite senare än beräknat anländer han så till Helsingfors, redo för sitt första uppdrag. Aaro Korhonen är lyckligt ovetande om att han har en klåpare till skyddsängel som vakar över honom. Sulo vill ju såväl men så blir det så fel …