21 november, 2024

Drunkna inte i dina känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund, Doris Dahlin

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Min mamma visade mig en dag en artikel i tidningen LevaPS! Det finns tydligen en personlighetstyp som kallas Highly Sensitive Person, HSP. Märk väl, personlighetstyp. Inte syndrom eller något liknande ADHD. Det sägs att 20% av befolkningen är HSP i olika grad. Läs gärna artikeln ovan och gör ett självtest här.

Vi börjar med ett citat från inledningen av boken Drunkna inte i dina känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund, Doris Dahlin:

Den här boken handlar om konsten att leva med att vara både och. Både stark och kraftfull, full av idéer och åsikter, kreativ och intelligent med ett starkt driv att utforska världen, välformulerad och intiativrik med väldigt mycket av entreprenör och utforskare i sig. Och känslig intill hudlöshetens gräns, med ett sinne som registrerar nyanser andra inte alls tar in, som reagerar kraftfullt på stimulans och med en hjärna som är programmerad för att bearbeta alla intryck på en djupare nivå än de flesta.

För mig, var detta check check check! Nästan allt av det som står i citatet stämmer in på mig och det är väldigt intressant att få en förklaring för så mycket. Jag var ju mobbad ettan till nian och har alltid skyllt min känslighet på den utsatthet jag upplevde då. Alltså, känslighet att jag ganska snabbt känt om någon tyckt illa om mig och jag har tom trott att jag har ett paranoid drag när jag fått känslan av att vara utanför i ett sammanhang på jobbet eller bloggträffar.

Boken tar upp olika sätt man är känslig på, men de kallar det för StarkSkör. Man kan också vara Stark-Stark, då har man mer eller mindre stängt av alla uttryck och känslor eftersom det under åren tagit för mycket kraft. Det finns också Svag-Svag som alltid är väldigt låga, osynliga och tar emot allting och därför lätt bränner ut sig. De kan gå till ett möte med en person som är ledsen, när hen går därifrån är den ledsna personen lättad och den sköra helt under isen.

Det här är en handbok, en första begreppsvärld om vad detta kan innebära. Jag har gjort några online-självtester och fått klara resultat, långt över Mycket Känslig. Mycket av det jag märker är att jag snabbt uppfattar någons uppfattning om mig eller mitt sällskap, jag trivs bäst hemma och måste ha mycket ensamtid för att komma ifatt mig själv efter tex en Nadine-helg. Jag måste alltid ha solglasögon när jag är ute och kör bil, även om det är mulet och lite regn. Jag planerar i princip allting, för att undvika problem och för att veta vad som väntar och jag ser detaljer som andra inte ser (mina foton tex). Osv.

Om du tror att du är känsligare än majoriteten i samhället, läs boken och kolla runt på nätet! Sök på Highly Sensitive Person eller HSP så hittar du massor. Om du tror dig vara HSP finns det en grupp på Facebook du kan gå med i, HSP Sverige.

Betyg: 4 av 5 | Genre: Självhjälp | ISBN: 9789173871525 | Sidor: 143

Äntligen har forskningen och erfarenheten satt namn på det många känner igen sig i. Doris Dahlin och Maggan Hägglund har skrivit boken som förklarar, bekräftar och visar hur man tar vara på sin känslighet.

Det här är den bok som vi önskar att vi haft då när det var som värst. Den fanns inte. Därför har vi skrivit den.
Den handlar om att hantera sitt liv när man varken är bara stark. Eller bara skör. Utan både och. Stark och skör.
Det är en bok för dig som ibland önskar att du vore mer hårdhudad, mer okänslig.
Det är en bok för dig som får höra ”Känn inte efter så mycket” och ”Du inbillar dig!”
Det är en bok om hur man utnyttjar sin lysande känslobegåvning och inte drunknar i den.
Så nu finns den här boken. En simskola för alla som riskerar att drunkna i känslohavet. För att du ska slippa göra våra misstag – du hittar säkert egna att göra!
Doris & Maggan

3 tankar på “Drunkna inte i dina känslor: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund, Doris Dahlin

  1. Åh, intressant. Borde nog läsa detta. Man vill ju inte vara sensitive, men samtidigt vill man också få vara accepterad som man är.

    1. Varför vill man inte det? Tror det är en personlighetstyp som är väldigt bra att vara, just för att man njuter så mycket mer. Allt som är vackert och underbart bli så mycket bättre. Det gäller bara att lära sig leva med det också.

  2. Det ”lossade” mycket för mig när jag förstod det här (efter SvDs artikelserie tidigare i år). Nu tycker jag det är så skönt att förstå att, nej, jag är faktiskt inte som alla andra. Jag bryr mig på ett helt annat sätt. Och då är det enklare att acceptera, i vart fall. Känsligheten för ljus, doft och ljud är påtaglig. Men också den nästan galet underbara njutningen av en vacker blomma eller känslan av att klappa ett djur:-).

    kram

Kommentarer är stängda.