19 juni, 2024

Medinas juvel av Sherry Jones

Spännande att läsa en bok så helt annorlunda mot vad jag brukar läsa! Då inte språket eller genren egentligen, utan om kontexten. Medinas juvel av Sherry Jones handlar nämligen om profeten Muhammed och hans favorithustru Aisha på 600-talet i dagens Saudiarabien.

Aisha bortlovades till Muhammed och stängdes in i sitt hus som sexåring, för att sedan bli bortgift när hon var nio. När hon sedan började menstruerade flyttade hon till hans hem och blev en del av hans ständigt växande harem. Vi får följa hennes kamp för att bli den främsta hustrun, trots svartsjuka och tvivel på hennes lojalitet.

Den här boken är riktigt bra. Historiskt intressant (Aisha fanns, ramberättelsen är korrekt men detaljer är naturligtvis författarens påhitt) ur både ett religionshistoriskt och feministiskt perspektiv. Bra språk och spännande händelser gör detta till en mycket läsvärd bok. På köpet får du lära dig mer om Islam, vilket verkligen kan behövas i dagens samhälle!

Läs mer om Aisha här på Wikipedia!

Betyg: 4 av 5

Vid nio års ålder gifts Aisha bint Abi Bakr bort med den då 54 år gamla profeten Muhammed. Som nioåring måste Aisha träda in i en ny och farlig värld där hon måste bruka sitt medfödda mod, sin sällsynta kvicktänkthet och ibland också sitt svärd för att ta kontrollen över sitt eget öde. Hon kämpar mot religiösa förföljelser, politiska rivaler och avundsjuka bihustrur för sin överlevnad.

Medinas juvel är berättelsen om en av historiens mest unika kärlekshistorier. Mellan Aisha och profeten Muhammed uppstår efter hand en varm och innerlig kärlek som kom att vara livet ut. Genom sin frimodighet och sin hängivelse blev Aisha med tiden inte bara profetens djupt älskade livskamrat utan också en ovärderlig rådgivare i politiska frågor.