Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Ni vet ju vilken typ av böcker jag går igång på mest, eller hur? Historiska romaner! Och en massa andra genrer också förstås, förutom riktigt dåliga chicklits. Men denna, Beröringen av Colleen McCullough, är en riktigt bra representant för den förstnämnda.

Det är 1860-tal i skotska staden Kinross. Vi får möta 16-åriga, hårt hållna, Elizabeth som en dag får besked att hon ska gifta sig med sin kusin Alexander. Alexander som rymde från Skottland som 15-åring och lärt sig allt om motorer under sitt kringflackande liv runt världen. Elizabeth blir satt på ett fartyg till Australien där hon träffar sin fästman för första gången, utan någon uppvaktning eller eget val är hon gift och på väg till staden Kinross som ligger inåt landet. Alexander har tagit sig namnet Kinross efter staden han växte upp i och har därefter döpt en plats efter sig. Kinross, Kinross Mountain, Kinross River etc. Han har en mycket framgångsrik guldgruva och tror att han kan köpa sin hustrus kärlek med diamanter och vackra kläder. Men Elizabeth ser bara djävulen i Alexander, inte blir det bättre av att hon får två mycket svåra graviditeter tätt inpå varandra. Elizabeths liv blir instängt och kärlekslöst.

Livet är eländigt för Elizabeth, medan Alexander far världen runt och gör affärer. Vi får också ta del av hans sida av berättelsen, hur han tvingades välja Elizabeth istället för sin stora kärlek Ruby. Allting ställs på ända när Rubys son Lee kommer tillbaka till stan, efter många år på exklusiva skolor i England.

Nåja, jag ska inte berätta för mycket, men gillar du romaner som utspelar sig i den viktorianska eran och även i nybyggarsamhällen som Australien, då är denna perfekt! Romantisk, lidande och historiskt intressant. Colleen McCullough skrev även Törnrosfåglarna, som ju är en mycket känd roman som jag läste (med stor behållning!) under tonåren.

Betyg: 5 av 5 | Genre: Historisk roman | ISBN: 9789175250311 | Sidor: 512

Förbjuden kärlek i 1800-talets Australien – Av författaren till TÖRNFÅGLARNA

Elizabeth Drummonds pappa har bestämt att hon ska giftas bort med en rik äldre kusin hon aldrig träffat. Året är 1872 och hon är bara sexton år gammal när hon kliver ombord på skeppet som ska ta henne från Skottland till Australien.

Livet i Australien blir minst sagt annorlunda. I Skottland levde hon ett enkelt liv, men nu bor hon i ett stort hus och kan få allt hon pekar på. Men trots att hennes make Alexander är vänlig och uppmärksam kan hon inte förmå sig att känna något för honom.

Det Elizabeth inte anar är att Alexanders hjärta redan tillhör en annan, den före detta bordellmamman Ruby. Mot alla odds blir hon och Elizabeth vänner, och deras öden ska komma att sammanflätas på mer än ett sätt. Och en dag får Elizabeth av en slump syn på en ung man som badar i en sjö, och då vaknar slumrande känslor till liv …