22 april, 2024

Krigsbrudar av Lois Battle

Ännu en bok läst, denna gång en riktigt gammal bok från 1982 som jag hittade i pappas bokhylla. Krigsbrudar av Lois Battle. Jag hittar den inte på några svenska boksidor, men på Amazon kan du hitta den under namnet War Brides.

Boken handlar om tre kvinnor från Australien som träffat amerikanska soldater under andra världskriget. De har olika bakgrunder och hamnar också på olika platser när de kommer till Usa med sina män. Det är Dawn med sina två döttrar Faye och Nita som blir en klassisk krigarhustru, hon får flytta med sin man till olika baser och lever i stort sett ett olyckligt liv. Det är Gaynor som kommer från fattiga förhållanden men gifter sig rikt – tror hon – och slutligen unga Sheila som lämnar sin familj på trots men hamnar i ett eländigt liv tillsammans med sin man.

Underhållande bok, med gripande öden men inte den bästa jag läst. Hittar du den i en bokhylla kan du ju läsa den men jaga inte reda på den, det är den inte värd.

World War II is over, but for three Australian women on their way to new lives and new husbands in America, things are just beginning. Young, idealistic, and eager to live the American dream, Sheila, Dawn, and Gaynor travel by ocean liner to join the soldiers they swore to love when peacetime seemed like a lifetime away. But the world that awaits them on the other shore will challenge their illusions and their love, and force them to summon courage and strength they never knew they had. Lois Battle’s ear for dialogue and eye for detail bring characters and places to life as few authors can. Rich with the vibrant language and heady atmosphere of postwar America, War Brides captures the look and feel of one of this country’s most memorable eras. But in her portrayal of three women coming face to face with the sometimes harsh and often joyful realities of marriage in a new land, Battle–herself the daughter of an Australian war bride–offers a timeless, universal story that will satisfy and entertain readers of every age.