19 juni, 2024

Böcker jag läst på sistone!

I samarbete med BookBeat

Jag har läst lite böcker på sistone, men har inte recenserat dem. Tänkte att jag gör ett inlägg med dem i, så jag har gjort det iaf!

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

Rachel har inget jobb och ingenstans hon behöver vara. Ändå tar hon tåget samma tid, varje dag.

Varje dag ser hon ett ungt par i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv lika perfekt som hennes eget en gång var. Men en dag ser hon något från tågfönstret som skakar om henne. Nu ska hon visa alla att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget.

Filmaktuell bok som fick bra betyg i Go’Kvälls recensionssoffa, boken är också riktigt spännande. Man tror att man har koll på vad som hänt och vilka det handlar om, men det är skickligt upparbetat till en liten tvist.

Blir nyfiken på att se filmen nu, men det lär dröja innan den kommer på tex Netflix.

Betyg: 3,5 av 5

 

Cirkeln av Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

Typisk ungdomsroman, med kärlek som den röda tråden men också spänning och en vilja att göra rätt. Boken är bättre än filmen helt klart, ska bli kul att läsa de andra delarna vartefter också. Naturligvis märks det att jag är lite för vuxen för den här filmen, den är för lättsmält. Men jag uppskattar att de försöker göra en fantasyroman!

Betyg: 3 av 5

 

Störst av allt av Malin Persson Giolito

De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.

Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller, ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

Kul vinkel på den här boken, där du utifrån en rättegång får veta vad som hänt. Dock saknas ett element av spänning då utgången känns ganska given redan från start. Språket retade mig också i den här boken men det växte efter ett tag. Tajt!

Jag hörde att Malin är Leif GW Perssons dotter förresten?

Betyg: 4 av 5

 

Märkta för livet av Emelie Schepp

En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån.

Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping.

Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Emelie Schepp är ju senaste årens författarsensation och eftersom hon är härifrån Norrköping har det skrivits mycket om henne i min lokalpress.

Jag tycker själva berättelsen var bra men jag störde mig på geografiska detaljer av Norrköping (som att Eons torn stod på fel sida) och på det ständiga ”av märket ditten” och ”av märket datten”. Den tar sig mot slutet, men det märks att den är egenutgiven utan redaktör. Ser fram emot att läsa senare delar enbart för att se om språket förbättrats.

Betyg: 3 av 5

___
Vill du signa upp dig på BookBeat gör du det här >BookBeat<. Denna länk leder till ett registreringsflöde som gäller en fri månad. Ingen bindningstid! Därefter kostar det 169 kr per månad att lyssna/läsa hur många böcker du vill.

I samarbete med BookBeat

En tanke på “Böcker jag läst på sistone!

  1. Äntligen lite bokprat :-)
    Jag har nyss läst ”kvinnan på tåget”. Mycket
    bra! Just det att man tror man vet och så kommer nåt nytt. Spännande och givande på så sätt att man omvärdera lite sina egna fördomar och slutsatser, måste tänka.
    Jag har läst hela serien av Emelie Schepp och jag gillar verkligen hennes böcker. Eftersom jag inte bor i Norrköping men är där ibland så kunde jag inte tillräckligt för att reta mig på felgrejer men vet tillräckligt för att känna igen mig och gilla det. Tycker böckerna blir bättre och bättre.

Kommentarer är stängda.