Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Så äntligen har jag läst första delen av de böcker som Kristina Ohlsson gett ut om civile polisen Fredrika Bergman! Som ni minns läste jag den tredje tidigare i somras, Änglavakter, vars recension ni kan läsa här. Jag gav den en femma i betyg, är denna lika bra?

Askungar av Kristina Ohlsson är alltså Kristinas debutroman. Hon ville skildra ett annorlunda polisliv, det civila i form av Fredrika Bergman som alltså inte är utbildad polis utan har kriminologibakgrund. Även de övriga poliserna i serien är annorlunda mot vad vi brukar möta i deckare, de är inte 50-åriga, skilda och försupna gubbar med övervikt som bor ensam och tycker synd om sig själv. De är familjefäder i olika stadier av sitt liv och med olika livsåskådningar. Till en början tycker de inte alls om Fredrika och hennes angreppssätt på det fall de får, medan hennes sätt att lösa det visar sig vara en värdefull tillgång.

En liten flicka försvinner från ett tåg, helt utan att någon lägger märke till att det sker. I första hand misstänker man naturligtvis hennes egen far, eftersom han tidigare misshandlat sin fru och ligger i skilsmässa från henne. Men pappan håller på med helt andra grejer som han inte vill att polisen ska veta om och flyr därför – trots att hans egen dotter försvunnit. Flickan hittas sedan mördad på en parkeringsplats utanför akuten. I Umeå. Vad har flickan eller hennes familj för koppling dit?

Medan alla andra jagar pappan och är övertygade om att han är skyldig går Fredrika sin egen väg och hittar ett annat spår, i form av oönskade barn.

Spännande och inte alls så självklar! Långt in mot slutet tvistar den en aning och det blir en dramatisk upplösning. Helt klart en mycket bra start på serien även om hennes författarskap utvecklats mycket sedan denna till Änglavakter!

Betyg: 3 av 5 | Genre: Deckare | ISBN: 9789186369187 | Sidor: 401

En liten flicka försvinner från ett x2000-tåg som just rullat in på Centralen i Stockholm. Flickans pappa blir snabbt misstänkt och alla resurser läggs på att lokalisera honom.

I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd för att en dag återfinnas av mannen som hon först trodde var den prins och befriare som hon sedan barnsben väntat på. Hon vet bättre än någon annan varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sig för flykt.

Polisutredningen leds av den legendariske kommissarien Alex Recht. Vid hans sida finns den ivrige kriminalinspektören Peder Rydh. Och inte minst den civilanställda utredaren Fredrika Bergman, hon som skulle bli violinist men istället hamnade inom polisen och som tvingas kämpa i motvind när hon vill leda bort utredningen från det spår man först slagit in på.

Samtidigt växer fallet och kantas av utstuderad ondska. Utredningsgruppen måste snabbt komma upp i gärningsmannens tempo innan ytterligare liv går förlorade. Hur mycket tid har de egentligen på sig innan han gör sitt nästa drag? Och vem är kvinnan som likt en skugga figurerar i utredningens utkant? Är det henne man måste finna för att få den sista pusselbiten att falla på plats?

Comments are closed.