Här kommer en gästrecension, skriven av Anders!  För en gångs skull en bok som jag inte läst alltså…

Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Nadine (min femåriga dotter) och jag har ägnat veckan åt att läsa denna barnbok, Den otroliga historien om det jättestora päronet av Jakob Martin Strid, två gånger på kvällarna. Bara det ett gott betyg med begäran om repris! Boken har vi fått via Booked.

I alla fall – detta är en fantasifull bok med mycket roliga upptåg och en kul berättelse med många starka karaktärer. Det är huvudpersonerna Mitcho (katt) och Sebastian (elefant). De bor i Solköping tillsammans med professor Glykos och doktor Pibbenip – och över hela Solköping regerar för stunden Viceborgmästare Kvist (som alltid är arg och bestämmer allting). Och här har vi huvudberättelsen – stadens rättmätige borgmästare heter Jeroniumus Bergström Severin Olsen (men i folkmun kallad JB) – som Mitcho och Sebastian får flaskpost ifrån, tillsammans med ett frö.

Och ungefär där börjar berättelsen. I brevet i flaskan berättar JB att han är fast på Den Mystiska Ön. I flaskan kommer även en mindre flaska med ett frö i – som de sår. Och upp kommer ett jättestort päron över natten! Som Viceborgmästare Kvist inte gillar alls, och hotar att Sebastian och Mitcho måste lämna Solköping om de inte tar bort päronet. I händelserna som följer av det, så hamnar till slut i ett urgröpt päron – de har gett bort mycket av innehållet till Solköpings medborgare för att bli av med mycket av päronet som en lösning – päronkräm, päronsaft med mera – i vattnet! De bestämmer sig för att åka iväg och leta upp den mystiska ön och JB. På resan möter de pirater (anförda av Kapten Camenberg) och Den Förfärliga Sjödraken (som egentligen är mekanisk och rattas av Odysseus Karlsen), innan de når Den Mystiska Ön – som bär på en intressant hemlighet som de upptäcker. Tillsammans med JB, som så klart är på ön som han sagt – tillsammans med en hel del jättepäron! Det händer alltså en hel del, och utan att avslöja för mycket av berättelsen så slutar det lyckligt med en borgmästare återinsatt i sitt ämbete, och en viceborgmästare som sadlar om – som vi får veta i epilogen.

Boken är rikt och roligt illustrerad, och är kapitelindelad, utan att vara för lång. Den är mitt emellan en vanlig bildbarnbok och längre berättelse, och med lagoma sagostunder läses den hundrasidiga boken ut på två till tre kvällar. Nadine tycker att det är en av de bästa sagorna vi har läst, och gillar bland annat att fantasin illustreras på ett sätt liknande faktaböcker. Vi läser nämligen faktaböcker före sagoberättelser på kvällarna (exempelvis sjuttiotalsklassikern Så funkar det), och då är det många illustrationer med pilar som pekar, berättar och förklarar olika saker. Så även i denna boken – med förklaringar hur jättepäronet förvandlad till beboelig sjöfarkost är inredd och en genomskärningsbild på den fantasiska mekaniska jättedraken. Nadine tyckte det var roligt att de byggde en husbåt av päronet, och tyckte även om huvudkaraktärerna Mitcho och Sebastian.

Jakob Martin Strid är en dansk satiriker publicerad sedan 1997, cartoonist och barnboksförfattare, och debuterade med barnböcker år 2000.

Det är den första längre sagan vi läser, just med kapitelindelning – och det är nog en stark uppvärmning inför både Pippi Långstrump i romanformat, Harry Potter och Bröderna Lejonhjärta!

Betyg: 5 av 5 | Genre: Barnbok | ISBN: 9789172995482 | Sidor: 99

Följ med på en spännande och ganska konstig resa som börjar och slutar i Solköping. En vacker stad med endast två problem: Borgmästaren är försvunnen och viceborgmästaren är en sur och arg gubbe som vill riva det vackra rådhuset.

Sebastian sitter och dricker äppelmust vid havet när hans vän Mitcho får napp på sitt fiskespö. Fångsten är en flaskpost som är adresserad just till Mitcho och Sebastian. Brevet är från någon de tror kan vara den försvunne borgmästaren. Med i flaskan finns ett frö. Vännerna planterar fröet. De kan inte tro sina ögon när fröet nästa morgon har växt till ett jättestort päron. Viceborgmästaren kommer genast och kräver att päronet ska försvinna. Eftersom vännernas hus förstörts av päronet gräver de ur päronet. Tillsammans med professor Glykos seglar de iväg med päronet mot Den Mystiska Ön där de tror och hoppas att den riktige borgmästaren finns.