16 april, 2024

Andra orsaker till nagelproblem: Psoriasis

Jag hittade detta om nagelproblem vid psoriasis, kanske är någon som lider av detta utan att veta om det!

quote1Förändringar på naglarna kan ibland vara det enda tecknet på att man har psoriasis. Det är vanligt att ha nagelförändringar vid psoriasis och framförallt vid psoriasisartrit.

Det finns tre huvudtyper av nagelpsoriasis:
Typ 1 består av små gropar i nagelplattan. De kan liknas vid ytan på en fingerborg. Nedsänkningarna förekommer på en eller flera naglar och ger i allmänhet inte mycket besvär. Orsaken är psoriasisförändringar i nagelplattan.

Typ 2 ger en avlossning av nagelns främre kant från nagelbädden. Avlossningen kan komma plötsligt, på en eller flera naglar. Orsaken är psoriasisförändringar i nagelbädden.

Typ 3, nagelplattan blir förtjockad, missfärgad och ojämn. En kraftigt förtjockad nagel kan orsaka smärta vid tryck från skor och strumpor och det känns ofta besvärligt. Orsaken är psoriasisförändringar i nagelplattan. Denna typ av psoriasis kan likna en svampinfektion i naglarna.

Behandling
Det finns idag inget läkemedel eller någon medicinsk behandling som är riktigt effektiv mot nagelpsoriasis.
Ljusbehandling fungerar inte då endast 1-3 % av UVB-ljuset kan tränga igenom nageln. Ibland kan man se en förbättring av nagelpsoriasisen då den övriga huden läker, men oftast inte. Någon kan uppleva en förbättring av att droppa kortison eller D-vitaminlösning under naglarna. Med hjälp av en särskild injektor kan läkaren spruta kortison i matrix (nagelroten) men inte heller det brukar ge någon varaktigare läkning.

En medicinsk fotterapeut kan ofta ge god hjälp vid besvärlig nagelpsoriasis. Förtjockade naglar slipas och klipps och man rensar under dem för att det inte ska spänna och smärta.

Informationen kommer från Psoriasisförbundet!

3 tankar på “Andra orsaker till nagelproblem: Psoriasis

  1. Bra att du berättar detta. Jag trodde på nagelsvamp först när min stortånagel missfärgades. Sedan förstod jag att min ”dolda” psoriasis spökade.

  2. Jag gör mitt bästa för att hjälpa folk! Är ju intressant med lite mer information istället för bara en massa bilder på lack… ;)

  3. Jag blev tipsat av en vän om en sida vårt de sälja olika havssalter med eteriska oljor och en av de är med Palmarosaolja som hjälpa till att min psoriasis läkte ganska bra. Saltet är utan tillsatser, bara Pamarosaolja och havssalt från Italien, jag kan bara rekommendera det saltet. Mina besvär har lindrat sig inom två månader och jag använder saltet tre till fyra gånger per månad när jag båda, hoppas att det hjälpa er också, lyck till! Saltet kan ni hitta under följande adress: http://www.havssalt.se

Kommentarer är stängda.