25 april, 2024

Företagsfrågor, inkasso och sånt

nailmail-logo1Ja, jag ber om ursäkt för mitt offtopic, men jag måste fråga er som har kunskaper och erfarenheter av små företag.

Två kunder som var med i första svängen med China Glaze har inte betalat. De beställde båda alla tre askar, en av dem hävdade sedan att hon fick två Linger och en Inner Beauty, så jag skickade en Afterglow. Men sedan dess har hon inte hört av sig, svarat på mail, svarar inte heller i telefon, betalat eller skickat tillbaka den extra Linger.

Vad gör man med personer som dessa? Någon som känner till ett pålitligt, inte alltför dyrt företag som kan hjälpa mig med inkasso eller inköp av min faktura?

Jag har också fått tre kunder som alla skrivit upp sig från samma dator. Olika personnummer, namn och mailadress, men samma ip-nummer och lösenord. Är det bara jag som blir misstänkt av sånt? Uppdatering: En av dessa har anmält sig olovligt, hon står under god man och har inga pengar till lyx som detta!

13 tankar på “Företagsfrågor, inkasso och sånt

  1. Om jag inte är helt ute och seglar är jag ganska säker på att du inte behöver något inkassoföretag (som du ju då måste ge provision till)utan det är bara att anmäla till kronofogden. Jag hade först kontaktat vederbörande igen och förklarat att om betalningen inte kommer in kommer du att göra som ovan och att det kan innebära betalningsanmärkningar för dem. Vad gäller någon som har god man eller står under förvaltning kommer du ju undan sådana missöden om du gör en kreditcheck på ”misstänkta” kunder, frågan är om den personen är återbetalnningsskyldig eftersom de inte har rätt att teckna avtal. Mitt tips är alltså att i första hand kontakta kronofogdemyndigheten och kolla med dem hur du ska göra (om du inte har HA i närheten förstås ;)OBS! Skämt)Stort lycka till! Det är skit att sådant här ska hända driftiga och goa människor som du som har en bra idé.

  2. Piraya: Haha, jag har också tänkt på HA, vet du om de tar provision? ;)
    Skämt åsido: så du anser att jag ska gå direkt till Kronofogden? Ja, jag ska iaf ringa dem imorgon och fråga. Det rör sig ju om 399 kr för båda, hade det varit en ask bara hade det ju varit skit samma.
    Håller med om att det är trist att folk ska strunta i att betala! Förstår inte hur man kan utnyttja någon på det sättet.

  3. Det är inte för sent att anmäla sig som testis! :0) Men det kommer dröja lite innan du får prova något för jag har så mycket på jobbet just nu. Men det kommer!

  4. Ett litet tips kanske, min kompis föräldrar (som har webbutik) brukar ta kreditupplysning på alla som handlar av dem, då ser de om något är mysko. Alla rötägg försvinner ju inte, men man kan sålla lite.
    Nu vet jag inte om du gör detta, och jag har ingen aning hur man gör. Men ja.. :)

  5. I våran studio har vi ett samarbete med ett företag som heter Betalningscentralen, så då vi skickar räkningar så skickar vi en kopia till betalningscentralen också, och har inte pengarna kommit in på kontot i tid så tar betalningscentralen över.
    Dom har verkligen varit till mycket hjälp, då vi behövde hjälp med en som bestred sin faktura så fick vi direkt hjälp med hela processen.
    Kommer inte ihåg hur mycket det är vi betalar dom, men det är inte mycket. Var billigare än att anlita kronofogden då vi kollade upp det. Vet inte om vi har något speciellt avlat eller om det är lika för alla sorters företag.
    Kan vara värt att kolla upp :)

  6. Du kan antingen vända dig direkt till Kronofogden, men även din bank borde ha en inkassotjänst….jag är själv egenföretagare och väljer alltid att vända mig direkt till Kronofogden ;)

Kommentarer är stängda.